eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Védőmaszkot viselő alkalmazottak szerelik a Porsche német autógyártó teljesen elektromos Taycan sportautóit a cég stuttgarti üzemében 2020. május 12-én. Az autógyártó cég mindent megtesz azért, hogy a koronavírus-járvány idején a dolgozók biztonságos körülmények között tudják a munkájukat végezni.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

A fellendülés jelei észlelhetők a német autóiparban

Javul az üzleti hangulat és a kereslet fellendülésének jelei mutatkoznak már a német autóiparban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének havi felmérése alapján.

Az ifo júliusi felmérésében az üzleti hangulat javulását mutatta ki már a második egymást követő hónapban: az index 43,7 pontra emelkedett a júniusi 26,9 pontról. Az autógyártók exportkilátásaikat is pozitívabban értékelték, júliusban a vonatkozó index 40,8 pontra emelkedett a júniusi 17,3 pontról.

Az aktuális helyzetüket azonban továbbra is negatívan ítélik meg az autógyártók, bár kevésbé rossznak mint az előző hónapban. Az index a júniusi mínusz 81,9 pontról mínusz 65,5 pontra javult júliusban.

"A foglalkoztatási mutatók még mindig aggodalomra adnak okot"

- jegyezte meg a felmérés értékelésében Klaus Wohlrabe, az ifo intézet kutatási vezetője. A vonatkozó mutató ugyanis csak szerény mértékben javult, mínusz 53,3 pontra mínusz 54,4 pontról. A foglalkoztatási mutató tehát még mindig rosszabbul áll a pénzügyi válság után, 2009 áprilisában mért mínusz 50,0 pontos mélypontjánál.

A megrendelések mutatója 63,2 pontra ment fel júliusban a júniusi 52,1 pontról.

A megrendeléseket az autógyárak jórészt felhalmozott készleteikből elégítik ki, a készletmutató ennek megfelelően 30,6 pontra csökkent az előző havi 40,2 pontról. A megrendelésállomány mutatószáma pedig a júniusi 13,3 pontról 25,5 pontra emelkedett júliusban. A termelési kilátások mutatószáma júliusban már sorban a harmadik hónapban emelkedett, 50,6 pontra a júniusi 48,8 pontról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×