eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kamion a dél-angliai Dover város kikötőjében 2020. január 16-án. A doveri a Brit-szigetet a kontinentális Európával összekötő legjelentősebb kikötő, amelyen nagy mennyiségű teher- és utasforgalom halad át. Az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnését követően (Brexit) torlódásra lehet számítani a vámkezelés és egyéb határellenőrzések esetleges visszaállítása miatt. A brit kilépés jelenleg érvényes határnapja 2020. január 31.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Rohamtempóban készülhetnek a határellenőrzésre a britek

Miután kevesebb, mint fél év múlva lejár az Európai Unióval kötött átmeneti megállapodás, szükség lesz a határellenőrzéshez infrastruktúrára. Most adott rá pénzt a kormány.

A koronavírus-járvány árnyékában kevés szó esik a brexitről, a felek továbbra is fényévekre vannak a kilépés utáni kereskedelmi feltételekről szóló megállapodástól, pedig kevesebb, mint fél év múlva lejár az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti átmeneti megállapodás, 2021. januárjától megszűnik a brit tagság az egységes piacon.

Az Egyesült Királyság miniszterei vasárnap egy 705 millió fontos csomagot fogadtak el az új határ menti infrastruktúra kiépítésére

- írta a Bloomberg nyomán a Portfolio. Michael Gove miniszter a döntés kapcsán hangsúlyozta, hogy minden készen fog állni 2021. január 1-ig, amikor az EU és a britek között fennálló átmeneti megállapodás véget ér. A fejlesztésekről csak annyit árult el, hogy az okos infrastruktúra lesz a középpontban. A határmegállapodások részletei sem ismertek még teljes egészében, mindössze annyi bizonyos, hogy januártól a kereskedelem és az áruszállítás is nehézkesebb és lassabb lesz. Különösen akkor, ha nem sikerül megállapodni az EU-val, és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai lépnek életbe, ekkor ugyanis határ- és vámellenőrzésekre is számítani kell.

A kormány egy új tájékoztató weboldal indításával igyekszik felkészíteni a brit vállalkozásokat a várható adminisztrációs kötelezettségekre.

A hírügynökség arról is írt, hogy az írekkel kapcsolatos határterveket július vége felé jelentik be. És bár Boris Johnson miniszterelnök korábban arról nyilatkozott, hogy nem lesz áruellenőrzés Észak-Írország és Nagy-Britannia között, Michael Gove most arról beszélt, hogy egyszerűbb ellenőrzésekre számítani kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×