eur:
394.28
usd:
355.72
bux:
0
2024. augusztus 20. kedd István
Járókelőket ellenőriznek rendőrök Bukarestben 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapotot egy hónappal meghosszabbítják Romániában.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Fellángolt a járvány a szomszédban

Ismét 200 fölé ugrott Romániában az egy nap alatt jegyzett új fertőzések száma.

A friss adatok szerint az elmúlt 24 órában 237 megbetegedést jegyeztek, ami 30 százalékkal magasabb érték, mint az elmúlt egy hónap átlaga.

Ráadásul nem egyedi kilengésről van szó, mert a szerdai érték is magasabb volt a korábbi 30 nap átlagánál.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a vírus február 26-i romániai megjelenése óta 21 182-en fertőződtek meg az országban. Közülük 15 283-an (a fertőzöttek 72 százaléka) meggyógyultak, 1369-en (a fertőzöttek hat százaléka) pedig meghaltak. Jelenleg 4530 fertőzött személyt ápolnak a kórházakban, közülük 153-at intenzív osztályon.

A kór megjelenése óta Romániában több mint félmillió (531 619) tesztet végeztek. Az elmúlt két napban ismét százezer fölé ugrott azoknak a száma, akik hatósági karanténban vagy lakhelyi elkülönítésben töltik a kór lappangási idejét.

A napi elhalálozások száma immár két hete tíz körül stabilizálódott.

Romániában társadalmi nyomás mutatkozik a járványügyi korlátozások feloldására, a jobboldali kisebbségi kormány azonban csak lassan és apró lépésekkel kívánja lazítani a korlátozások körét. Klaus Iohannis államfő kedden azt jelentette be, hogy a kormány meghosszabbítaná a járvány miatt kihirdetett, jövő héten lejáró veszélyhelyzetet. A parlamenti többséget adó baloldal azonban nem tartja szükségesnek a hosszabbítást.

A belügyminisztérium sürgősségi helyzetekért felelő államtitkára, Raed Arafat egy televíziós interjúban korainak nevezte a lazítást, és fokozottnak mondta annak kockázatát, hogy Romániában ismét emelkedni kezd az aktív esetek száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás
csalfaság

A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója. Hozzátette: felmérésük alapján mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyarok számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Augusztus 20-i tűzijáték: ilyen időjárás várható Budapesten

Augusztus 20-i tűzijáték: ilyen időjárás várható Budapesten

Az augusztus 20-i államalapítási ünnepség záró, és leglátványosabb eleme a 21 órakor kezdődő és 30 percen át tartó tűzijáték Budapesten, amelyre hagyományosan több százezer embert várnak a fővárosi helyszínekre. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen időjárás várható ebben az időszakban, lesz-e például eső, vagy vihar, és ezt az esemény lebonyolításáért felelős operatív törzs is szorosan követi.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 19. 20:10
×
×
×
×