eur:
395.03
usd:
367.07
bux:
71495.02
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetők az amerikai törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt 2020. június 3-án. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr őrizetbe vétel közben földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt.
Nyitókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Súlyosbították a vádakat az afroamerikai férfi halálát okozó rendőr ellen

Letartóztatási parancsot adtak ki a George Floyd ellen intézkedő három másik intézkedő rendőr ellen is.

Derek Chauvin, a Floyd nyakára térdelő, és ezzel a férfi halálát okozó rendőr ellen első fokú gyilkosság, míg három társa ellen bűnrészesség miatt emelnek vádat - jelentette be Ellison irodája. Floyd családjának ügyvédje, Ben Cramp korábban arra kérte a hatóságokat, hogy a lehető legsúlyosabb tényállás miatt emeljenek vádat Chauvin ellen, és sürgette a három másik rendőr felelősségre vonását is. A gyilkosság helyszínén szerdán, nagy tömeg előtt elmondott beszédében Cramp hangsúlyozta: a 46 éves Floydot "megkínozták, halálra kínozták".

A friss bejelentés után az ügyvéd közleményt adott ki, amelyben leszögezte: "fontos lépés ez az igazságszolgáltatás útján". Délután le is tartóztatták a másik három rendőrt: Tou Thaót, Alexander Kuenget és Thomas Lane-t, továbbá egymillió dollárra emelték Chauvin óvadékának összegét.

Keith Ellison minnesotai igazságügyi tárcavezető a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: noha tart még a bizonyítékok gyűjtése,

az első fokú gyilkosság vádjához már elégséges bizonyíték áll rendelkezésre.

A május 25-én Minneapolisban történt rendőri intézkedés sokkolta az amerikai társadalmat és jelentős visszhangot keltett külföldön is. A négy rendőr igazoltatta a 46 éves George Floydot, megbilincselte és a földre kényszerítette őt.

Egyikük, a 44 éves Chauvin a nyakára térdelt, legalább 8-9 percen keresztül. Floyd csak annyit tudott suttogni, hogy nem kap levegőt, és a halottkémi jelentés szerint már az ötödik percben meghalt. Halála után tüntetéssorozat kezdődött szerte az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×