eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőmaszkot és kesztyűt viselő férfi halad el a londoni Oxford Street egyik ruhaüzlete előtt, ahol a kirakatba helyezett kijelzőkön a koronavírus-járványhoz kapcsolódó műalkotásokat jelenítenek meg 2020. május 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Június 8-tól kéthetes karanténba kell vonulniuk a Nagy-Britanniába érkezőknek

Az olaszországi közegészségügyi hivatal szerint az óvintézkedésekkel sikerült megfékezni a vírus terjedését. Oroszországban a halálozások számának drasztikus emelkedésétől tartanak, miközben Vlagyimir Putyin elnök a járvány újabb, ősszel várható hullámára is figyelmeztetett.

Június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek – jelentette be pénteken a brit belügyminiszter. Priti Patel, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta a Downing Streeten, jelezte azt is, hogy a rendelkezés megsértőinek

ezer font (390 ezer forint) pénzbírságot kell fizetniük, sőt büntetőeljárás is indulhat ellenük, és a szabálysértésen ért külföldieket végső esetben kitoloncolhatják.

A rendelkezés nem vonatkozik az Írországból Nagy-Britanniába utazókra.

A karanténszabály pénteken ismertté vált szövegében ugyanakkor nincs utalás arra, hogy a Franciaországból érkezők is mentességet kapnának. A londoni miniszterelnöki hivatal május eleji közlése szerint Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök telefonon megállapodott arról, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre nem vonatkoznak karanténintézkedések.

Brit kormányforrások azonban nem sokkal később már azt közölték, hogy a szabályozás a Franciaországból érkezőkre is vonatkozik, és a pénteken ismertetett részletek ezt támasztják alá.

Nagy-Britanniában már több mint 254 ezer embernél diagnosztizálták az új típusú koronavírust, csak az elmúlt 24 órában 3287 új esetről tudni a Wordometers közlése alapján. És mintegy 36 393-en veszették életüket.

Madrid és Barcelona is enyhíthet végre

Jövő hétfőtől Madrid és Barcelona is a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítésének újabb szakaszába léphet, és ezzel felzárkózhat az ország többi részéhez – jelentette be Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter pénteken a kormány ülését követő online sajtótájékoztatón. A szaktárca később közölte: a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 446-tal, a halálos áldozatoké 56-tal emelkedett egy nap alatt.

Spanyolország két legnagyobb és turisztikailag is legforgalmasabb városa az utolsók között vezetheti be a lazítások úgynevezett egyes fázisát,

amelyben több mint két hónap szünet után az éttermek teraszain korlátozott létszámmal megkezdődhet a vendéglátást, engedélyezetté válik a legfeljebb tízfős csoportosulás, a lakhely szerinti megyén belüli közlekedés, a rokonok meglátogatása, és kinyithatnak a szállodák is a közös helyiségek mellőzésével.

Az egészségügyi miniszter bejelentette: számos tartomány léphet tovább az enyhítések kettes fázisába, ilyen például Baszkföld, Asztúria, Galicia, Andalúzia és Katalónia néhány része, valamint a Kanári- és a Baleár-szigetek. Ebben a szakaszban létszámkorlátozás megnyithatnak a bevásárlóközpontok, az éttermek zárt részei, a mozik és szabad téren 100, zárt helyen 50 fős esküvőt is lehet tartani. Mindez az ország területének 47 százalékát és mintegy 22 millió embert érint.

A tárcavezető ugyanakkor óvatosságra intett, noha a járvány terjedésének jelentős csökkenését mutatják a minisztérium által összesített tartományi adatok. Eszerint a SARS-CoV-2 nevű vírust 234 824 páciensnél azonosították a fertőzés január végi megjelenése óta. A halálos áldozatok száma elérte a 28 628-at a március elején igazolt első koronavírusos haláleset óta.

A legtöbben, 8944-en a madridi autonóm közösségben hunytak el, amelyet Katalónia követ 6656 halálos áldozattal.

Spanyolországban két hete kezdték el enyhíteni a március 15-én életbe léptetett járványügyi óvintézkedéseket, amelyeket a tervek szerint négy fázisban oldanak fel országszerte június végéig. Csak ezt követően kezdődhet meg a külföldi turisták fogadása, összhangban a belföldi utazási korlátozások feloldásával. A múlt hónapban egyetlen turisztikai vendégéjszakát sem könyvelt el a spanyol szállodai szektor.

Megfékezték a vírus terjedését Olaszországban

Egyetlen tartományt kivéve egész Olaszországban egy alá süllyedt a fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta (R0 érték) a közegészségügyi hivatal (Iss) pénteki adatai szerint, miközben az olasz társadalombiztosítási intézet úgy számolta, a korábban közölt adatoknál jóval többen haltak meg a Covid-19 fertőzésben.

Silvio Brusaferro az Iss elnöke közölte, az R0-érték már csak egyedül az északi Valle d'Aostában mutat egynél magasabb értéket. „A vírus azonban továbbra is közöttünk van” – hangsúlyozta Brusaferro megjegyezve, hogy

a fertőzésterjedés megfékezéséhez mindenekelőtt az óvintézkedések több hetes betartása vezetett.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter hangoztatta, hogy a járványgörbe május 29-i adatai alapján határoznak a tartományok közötti mozgás engedélyezéséről. Elmondta, hogy a tervek szerint június 3-tól csak a „hasonló fertőzési szintet mutató” tartományok között lehet majd közlekedni, vagyis bizonyos korlátozások továbbra is érvényben maradhatnak. Az egészségügyi tárca bejelentette, hogy ősztől az influenza-elleni oltást 60 évtől akarják tanácsolni, valamint a hat év alatti gyerekek esetében is javasolják.

A polgári védelmi hatóság péntek este nyilvánosságra hozott adatai szerint 130-cal emelkedett a halottak száma egy nap alatt, amely így elérte a 32 616-t. A halottak száma ismét enyhén csökkent az egy nappal ezelőtti 156-hoz képest. Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerhatszázzal csökkent, jelenleg 59 322. 595 beteget kezelnek intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 136 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 228 658-t.

A gócpont Lombardiában 57-tel emelkedett a halottak száma a korábbi 56-hoz képest. A diagnosztizált fertőzöttek száma 293-mal emelkedett az egy napja mért 316 után. Egész Olaszországban – a halottakat is beszámítva – 652 fertőzöttet szűrtek. Attilio Fontana lombardiai kormányzó úgy vélte, Lombardiában rohamosan csökkennek a számok,

a fertőzési kockázat mérsékeltről alacsonyra módosult.

Putyin a járvány második hullámától tart

Oroszországban a járványhelyzet stabilizálódott, de ősszel a Covid-19 új hulláma jelentkezhet –figyelmeztetett az orosz elnök egy kormányzati tisztségviselők és egészségügyi szakértők bevonásával megtartott pénteki videokonferencián. Vlagyimir Putyin szerint az az országnak fel kell készülnie erre a forgatókönyvre és tartalékokat kell képeznie kórházi kapacitásból erre az október végi, novemberi időszakra.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője bejelentette, hogy

a Covid-19-fertőzés terjedése gyakorlatilag megállt Oroszországban.

Bejelentette, hogy június harmadik harmadában az egész országra kiterjedően megkezdődik az antitestszűrés, amely a lakosság mintegy 0,5 százalékát érinti majd. Szerinte a felmérés megmutatja majd, hogy mennyire készült fel az ország az őszre.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy bár az orosz kórházak igyekeznek a lehető legtöbb beteget megmenteni, a folyamatok alapján arra kell számítani, hogy

májusban jelentősen emelkedik majd a halálesetek száma.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester hangsúlyozta, hogy Moszkvában továbbra is fenn kell tartani a Covid-19 miatt bevezetett önizolációs korlátozásokat. Andrej Vorobjov, a fővárost körülvevő Moszkva megye kormányzója viszont bejelentette, hogy a járványhelyzet jobbra fordulása miatt szombattól a régió már köti digitális kód beszerzéséhez a közlekedést.

Oroszország péntekre szomorú negatív rekordot állított fel

azzal, hogy az elmúlt nap alatt 150-en haltak meg a Covid-19 betegség következtében. Ezzel a járvány kezdete óta központilag regisztrált halálozások száma 3249-re emelkedett. Az igazolt fertőzések száma péntekre 8894-gyel 326 448-ra nőtt, ami 2,8 százalékos napi növekményt jelent. Az új esetek 42,2 százaléka tünetmentes. Az aktív eseteké 1600-zal 223 374-re, a gyógyulásoké pedig 7144-gyel 99 825-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 8,1 millió tesztet végeztek el.

Írországban a járvány halottainak bő 90 százaléka 65 éven felüli

Írországban a koronavírus-járvány halottainak csaknem 92 százaléka 65 évnél idősebb – adta hírül pénteken az ország központi statisztikai hivatala. Az arányt a március 11-e – az első haláleset – és május 15-e között elhunyt 1518 áldozat életkora alapján számították ki.

A statisztika szerint az elhunytak 88 százalékának volt valamilyen alapbetegsége, átlagéletkora pedig 83 életév, akárcsak az összes halott vonatkozásában. A legtragikusabb hét az április 11-17-i közötti volt, amikor 270-en haltak meg a vírusfertőzés miatt.

Ami a legfrissebb – csütörtöki – adatokat illeti, 24 391 bizonyított koronavírusos fertőzést jegyeztek fel Írországban, a betegség miatt pedig 1583-an haltak meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×