eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Az új koronavírus miatt megbetegedettek ápolására a spanyolországi Badalona German Trias i Pujol kórházának könyvtárában kialakított intenzív osztály 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Felipe Dana

Emelkedő halálesetszám, visszaszoruló járvány Spanyolországban

A dél-európai országban már 25 857 ember hunyt el a járvány során. A halálos áldozatok emlékére nemzeti gyász elrendelését tervezi a kormány.

Spanyolországban 244 halottat követelt a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzés az elmúlt egy nap során, 59-cel többet, mint 24 órával korábban - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből.

A halottak száma három nap után először emelkedett ismét kétszáz fölé, ám

az egészségügyi hatóságok szakemberei szerint ez nem jelenti az, hogy a járvány csökkenő tendenciája megfordult volna.

A dél-európai országban már 25 857 ember hunyt el a járvány során. A fertőzésből 126 002-en épültek fel, hétfő óta minden nap kétezer felett volt az újabb gyógyult esetek száma.

A szaktárca adatai szerint a koronavírus-fertőzést összesen 253 682 esetben igazolta pozitív vizsgálati eredmény, amelyből 220 325 a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel készült, 33 357 pedig a már lezajlott fertőzés kimutatására alkalmas úgynevezett ellenanyag-vizsgálattal. Az előbbi módszerrel 685, utóbbival 2125 fertőzést azonosítottak az elmúlt egy napban.

A szükségállapothoz rendelték a szociális intézkedéseket

A járvány halálos áldozatainak emlékére nemzeti gyász elrendelését tervezi a kormány - erről a spanyol miniszterelnök beszélt a parlament szerdai ülésén, ahol a képviselők a március 15-e óta érvényben lévő szükségállapot újabb, immáron negyedszeri meghosszabbításáról vitáznak, majd szavaznak.

"Részleges győzelmet arattunk a vírus felett a szükségállapot törvényes és alkotmányos fegyverével" - fogalmazott felszólalásában Pedro Sánchez.

Érvelése szerint a járvány okozta társadalmi és gazdasági károk enyhítését célzó intézkedések, mint például a rászorulóknál a közszolgáltatások biztosítása fizetéselmaradás esetén, a szükségállapothoz kötöttek, ezért "megbocsáthatatlan" lenne, ha nem tartanák fenn továbbra is.

A kormányfő beszámolt róla, hogy

eddig 139 milliárd eurót költöttek a járvánnyal kapcsolatos rendkívüli intézkedésekre.

117 millió védőfelszerelést osztottak szét a tartományok között, és 44 klinikai gyógyszerkísérlet vette kezdetét.

Az ellenzék más törvényes eszközöket sürget

"Nem lehet fenntartani a kormány önkényességét rendkívüli hatáskörökkel" - reagált a vita során Pablo Casado, az ellenzék legnagyobb erejének számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke hangsúlyozva, hogy épp ezért már nem támogatják a szükségállapot ismételt meghosszabbítását, és a szavazásnál tartózkodni fognak.

Véleménye szerint más törvényes eszközökkel is lehetséges a járványügyi védekezés további biztosítása.

A pártelnök sürgette a gazdasági aktivitás mielőbbi helyreállítását, az óvintézkedések enyhítésére vonatkozó kormányzati elképzeléseket pedig orosz rulettnek nevezte.

A PP tartózkodása ellenére a parlament várhatóan elfogadja a szükségállapot meghosszabbítását május 24-ig, mivel a baloldali kisebbségi kormány javaslatát megszavazza a Baszk Nacionalista Párt (PNV) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt is. Utóbbi támogatása feltételéül szabta, hogy a kormány mostantól hetente egyeztessen az ellenzéki pártokkal a járványügyi helyzet alakulásáról és a tervezett lépésekről.

A VOX bevándorlásellenes, ultranacionalista párt a parlamentben közölte: több nagyvárosban autós tüntetés bejelentésére készül, hogy tiltakozzon a kormány válságkezelése ellen, amely szerinte "nevetség tárgyává" tette az országot a nemzetközi közvélemény előtt.

Spanyolországban hét hét után, hétfőn kezdték meg enyhíteni a kijárási és nyitvatartási korlátozásokat, amelyeket négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban oldanak fel, várhatóan június végéig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×