eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Egészségügyi dolgozó vizsgálati mintát vesz egy járművezetőtől a Twickenham Rögbi Stadion szomszédságában létesített autós tesztállomáson, Londonban 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idején. Ettől a naptól kezdve tízmilliók számára vált hozzáférhetővé a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrés Nagy-Britanniában. A brit kormány célja napi negyedmillió szűrés elvégzése.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Bekövetkezett végre az a fordulat, amire a britek vártak

Tetőzött a szigetországban az új típusú koronavírus miatt kórházi kezelésre szorulók és a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma is.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója bejelentette, hogy a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma az elmúlt egy hétben országosan 13 százalékkal, 16 395-ről 14 220-ra csökkent.

Különösen markáns a csökkenés a járvány nagy-britanniai gócában, Londonban,

ahol egy hónapja még csaknem ötezer pácienst kezeltek kórházban koronavírus-fertőzés okozta betegséggel, számuk azonban ma már nem haladja meg a kétezret.

A legutóbbi 24 órában 315-el 28 446-ra emelkedett a nagy-britanniai Covid-19-járvány halálos áldozatainak száma. Ez az utóbbi hetek legalacsonyabb napi növekedése volt, és Powis professzor hangsúlyozta: a napi kilengéseket kiszűrő hétnapos mozgó átlag is azt mutatja, hogy a halálozások száma túljutott a tetőzésen.

Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette, hogy a nagy-britanniai Covid-19 járvány már túl van csúcspontján és lefelé tartó pályára került. A vasárnapi sajtótájékoztatón hangzott el azonban első ízben, hogy az egyes kulcsfontosságú részmutatók közül a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma is túljutott a tetőzésen. Vasárnapig 1 206 405 koronavírus-szűrést végeztek országszerte, és 186 599 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Az elmúlt egy napban 4339 új fertőzést mutattak ki.

Stephen Powis professzor a sajtóértekezleten hangsúlyozta:

az újonnan igazolt fertőzések napi száma annak ellenére csökken, hogy a naponta elvégzett szűrések száma az utóbbi időszakban meredeken emelkedik.

Egy hónappal ezelőtt naponta nem egészen 20 ezer szűrést végeztek Nagy-Britanniában, a héten azonban volt olyan nap, amikor a szűrővizsgálatok száma meghaladta a 120 ezret, és a hétvégén, a vasárnap délelőtt zárult 24 órában is 76 496 tesztet végeztek el.

Michael Gove, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a vasárnap esti sajtótájékoztatón - Boris Johnson miniszterelnök minapi bejelentését megismételve - elmondta: a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba, hogyan lehet majd ismét munkába utazni és hogy lehet a munkahelyeket biztonságosabbá tenni, úgy, hogy közben folytatódhasson a járvány visszaszorítása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×