eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nemzeti színű zászlót lógat ki idős férfi lakása ablakából Rómában a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom idején, 2020. március 20-án. Olaszországban eddig 41035 fertőzött személyt regisztráltak, a halálos áldozatok száma 3405-re emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Olaszország akár -11 százalékról is indulhat a válság után

Sietve próbálják az olaszok beindítani a gazdaságot, két lépcső már látszik az újraindítás folyamatában - mondta Molnár Anna Olaszország-szakértő az InfoRádióban.

Az olasz miniszterelnök bemutatta országa május 4-i újraindulásának forgatókönyvét.

Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy még nem oldják fel a kijárási korlátozást, valamint egy nagyon hosszú és nehéz időszak következik, amelyben a gazdaság újraindítását egyeztetni kell a járvánnyal való együttéléssel - az oktatás például szeptemberig szünetel.

A folyamatot csalódottság is övezi, a Matteo Salvini vezette jobboldali ellenzék szerint pedig a kormány "tehetetlensége" tönkreteszi az országot. Az Il Fatto Quotidiano című kormányközeli napilap is úgy vélte, a Conte-kormány a "kéziféket behúzva" indította el a koronavírus-járvány utáni újrakezdést.

"Úgy tűnik, hogy valóban könnyítés jön, a veszélyhelyzetben meghozott nagyon szigorú szabályok enyhítésével. Az autóiparban és a gépgyártásban már kezdenek is, illetve május 4-től a kézműves- és az építőiparban lesz lehetőség újraindulni" - sorolta az InfoRádióban Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A profi sportolók egyéni edzései is a jövő héttől válnak lehetővé.

Továbbra sem nyitják meg a templomokat - emiatt az olasz püspökök hangosan tiltakoznak, amire már reagált is a kormány: jönne egy miseprotokoll -, de a temetéseket 15 fővel már engedik.

Mindenkit érintő lazítás viszont, hogy

egy tartományon belül a családtagok már látogathatják egymást.

Aztán május 18-tól újabb könnyítések jönnek a kereskedelem, a múzeumok és a könyvtárak területén, de - mint Molnár Anna rámutatott - csak lassacskán.

"Az olaszok mostanra már belefáradtak az otthonlétbe, de az biztos, hogy nagy volt az ijedtség is. Maga vírusterjedés és a halottszám eljutott az emberek tudatáig, akik így betartották a szabályokat. Az eddigi szabályoknak köszönhetően most van egyfajta fellélegzés, hogy talán újraindulhat az élet" - ecsetelte a szakértő.

Gazdaságélénkítő csomag is érkezik, illetve egy "Olaszország elmozdul" jelszavú befektetési program is indul most - úgy, hogy erre az évre már a járvány előtt is stagnálást vetítettek előre.

"Az első negyedévben 6 százalék volt a GDP csökkenése, illetve az ipari termelés is legalább ennyivel csökkent, az egész évre is hasonló tehát a prognózis. Az IMF közben -9 százalékos GDP-vel számol Olaszországban, és vannak -11 százalékos jóslatok is a hitelminősítőktől.

Részben uniós forrásokból szeretnék a befektetésösztönzést elindítani,

de erről folyamatos viták vannak uniós szinten, de talán lesz megegyezés a nagyszabású helyreállítási csomagról" - tette hozzá még Molnár Anna Olaszország-szakértő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×