eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Elnéptelenedett az Operaház előtti tér Sydney-ben 2020. március 23-án. Az új típusú koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére március 16-tól kezdődően 30 napig nem köthetnek ki a külföldi óceánjárók Ausztráliában, zárt helyiségekben száz embernél többen nem tartózkodhatnak, a sporteseményeket pedig nézők nélkül szabad csak megrendezni. Az iskolák továbbra is nyitva maradnak, mert a kormány szerint az oktatási intézmények bezárása súlyos következményekkel járna.
Nyitókép: Joel Carrett

Évekig maradhat a járvány miatti szigor Ausztrália repterein

Szigorú biológiai biztonsági intézkedéseket rendelt el a nemzetközi repülőtereket illetően az ausztrál kormány arra az időre, ha majd feloldják a nemzetközi utazási korlátozásokat.

Peter Dutton belügyminiszter a Sky News Australia televíziónak vasárnap elmondta, hogy a világjárvány után az ausztráliai határőrség lesz a felelős a repülőtéri biobiztonsági intézkedésekért.

A következő években fennmarad a további biobiztonsági ellenőrzés a repülőtereinken – mondta a miniszter. „Nem tudjuk, mi történik a következő influenzaszezonban,

nem tudjuk, mikor jön egy újabb világjárvány, 12 hónap vagy 12 év múlva”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy bizonyosnak kell lenniük afelől, hogy felhasználják a rendelkezésre álló technikát, és fel tudják becsülni a veszélyt, amellyel az emberek határátlépése jár.

Peter Dutton úgy vélte, a járvány megfékezésében elért viszonylagos siker annak köszönhető, hogy Ausztrália márciusban leállította a nemzetközi utazásokat.

Melbourne, 2020. április 26.
Az ausztrál kormány által kifejlesztett COVIDSafe nevű alkalmazás egy mobiltelefon kijelzőjén Melbourne-ben 2020. április 26-án. Az alkalmazás segítségével a felhasználó értesülhet a koronavírus terjedésével kapcsolatos legfrissebb információkról.
MTI/EPA/AAP/Scott Barbour
Melbourne, 2020. április 26. Az ausztrál kormány által kifejlesztett COVIDSafe nevű alkalmazás egy mobiltelefon kijelzőjén Melbourne-ben 2020. április 26-án. Az alkalmazás segítségével a felhasználó értesülhet a koronavírus terjedésével kapcsolatos legfrissebb információkról. MTI/EPA/AAP/Scott Barbour

Közben Ausztrália vasárnap bevezette a vitatott koronavírus-követő alkalmazást, és ígéretet tett a személyiségi jogok tiszteletben tartására.

„Nyerésre állunk, de még nem győztünk” – jelentette ki vasárnap Greg Hunt egészségügy-miniszter, amikor a televíziós sajtótájékoztatóján bejelentette az új alkalmazás elindítását.

A szingapúri TraceTogether szoftveren alapuló applikáció Bluetooth jelekkel jelzi, ha az emberek közel kerülnek egymáshoz. A polgári jogokat védő társaságok bírálták az alkalmazást, amely szerintük

a magánszféra megsértése.

Az ausztrál kormány, amely azt szeretné, hogy a hatékonyság érdekében a lakosság legalább 40 százaléka letöltse az alkalmazást, közölte, hogy ez az önkéntes alkalmazás, amely nem helykövető, biztonságos.

Az applikáció által tárolt érintkezési adatokból egészségügyi vezetők nyomon követhetik a pontenciálisan fertőzésnek kitett embereket.

Néhány ország, közöttük Dél-Korea és Izrael fejlett technológiákat alkalmazó módszereket dolgoz ki, hogy telefonhálózat segítségével tudják követni az érintett embereket, sok ország viszont elfogadhatatlannak tartja az ilyen „betolakodó” megoldásokat.

Ausztráliában és Új-Zélandon – ahol ellentétes ideológiát képviselnek a kormányfők – megnőtt a bizalom a kormányban. Két hét alatt mindkét országban

1 százalék alatt maradt a fertőzöttek számának növekedési aránya, sokkal alacsonyabb, mint más országokban.

Az egészségügy-minisztérium adatai szerint Ausztráliában 6703 igazolt Covid-19 fertőzött volt vasárnap, és a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségbe 81-en haltak bele. Az igazolt fertőzöttek száma 16-tal, azaz 0,24 százalékkal nőtt a szombati 6687-ről.

Új-Zélandon 4 új igazolt fertőzöttel vasárnapra 1121-re nőtt a SARS-CoV-2 vírussal diagnosztizáltak száma, 11 ember halt meg az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×