eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Borussia Mönchengladbach futballklub szurkolóinak fényképét hordozó kartonkivágatok „népesítik” be a Borussia Park Stadion lelátóját Mönchengladbachban 2020. április 16-án. Bár a koronavírus-járvány miatt a sportesemények tilalmát augusztus 31-ig meghosszabbították Németországban, ám nem kizárt, hogy az első osztályú labdarúgó-bajnokság folytatódhat. Ebben az esetben zárt kapuk mögött játszanák a mérkőzéseket, a szurkolók pedig a lelátói fotókkal javítani próbálják a játékosok hangulatát.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Németország: elindul a tanítás, nyitnak a boltok, de az éttermek még várnak

A kórházakben elkezdik az elhalasztott műtéteket, viszont gond, hogy globális hiány kezd kialakulni az altatószerekből. Meghosszabbíthatják a tanévet, de Bajorországban az érettségi előtt állók április végén visszatérnek az iskolákba. A tömegrendezvények tiltottak, az istentiszteletek látogatásáról hamarosan dönt a bajor kormány.

A legfrissebb adatok szerint Németországban már több mint 138 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, csaknem 82 ezer ember meggyógyult, és meghaladta a négyezret a halálos áldozatok száma.

A járványügyi szakemberek kiemelnek három mutatót, amely a járvány alakulását jelzi:

  • a halálozási arány 2,7 százalékkal jóval alacsonyabb, mint az európai átlag.
  • a reprodukciós szám már 0,7 százalék, azaz egy beteg kevesebb mint egy másik embert fertőz meg. Márciusban ez még három felett volt.
  • a fertőzöttek számának megduplázódása jelentős mértékben lelassult, a görbe teljesen ellaposodott. Jelenleg ezt 22 napban adják meg.

Egy reggeli interjúban a német egészségügyi miniszter, Jens Spahn ígéretet tett arra, hogy a klinikák lassan visszatérhetnek a normális üzemmódba, azaz végrehajthatják az elhalasztott operációkat, de a lélegeztető készülékekkel ellátott intenzív ágyaik 25-30 százalékát fenn kell tartaniuk a koronavírusos betegeknek. Nagy problémát jelenthet viszont az intenzív osztályos kezelésben, hogy az altatásra használt és a vérnyomás növelésére alkalmazott készítmény kezd elfogyni az egész világon.

A szövetségi parlament elnöke, Wolfgang Schäuble a tanév meghosszabbítását javasolta a nyári vakáció terhére, hogy a tanulók bepótolhassák az elmaradt anyagot. Erről minden tartományban külön-külön kell majd dönteni.

Bajorországban, ahol a legsúlyosabb a járvány, a kijárási korlátozások május 3-ig érvényben maradnak. Markus Söder bajor miniszterelnök kijelentette, hogy addig amíg nincs gyógyszer vagy oltás, a szigorú intézkedéseken csak nagyon óvatosan szabad lazítani, mert az emberek egészségével nem szabad kísérletezni. Ahol könnyítést engedélyeznek, ott védelmi intézkedések is szükségesek.

A kórházakban, idősotthonokban marad a szigorú felvételi és látogatási tilalmak. Ezekben az intézményekben sorozatos teszteket végeznek majd, hogy mielőbb kiszűrjék az esetleges fel nem ismert fertőzött dolgozókat és ezzel is védjék az intézményeket a tömeges megbetegedésektől. Ehhez tovább növelik a kontaktkutatást végző egészségügyi hivatalok személyzetének létszámát. Az eddigi napi 12 ezer vírusteszt számát a laborkapacitások kibővítésével napi 25 ezerre fogják emelni.

Az iskolák esetében a következő döntéseket hozták:

  • a gimnáziumok, reál- és középiskolák végzős diákjainak április 27-től folytatódik a tanítás, de szigorú higiéniai és távolságtartási feltételek mellett, egy tanteremben legfeljebb 15 tanulóval.
  • az őket követő évfolyamok leghamarabb május 11-től térhetnek vissza az iskolába.
  • az óvodások és az alsó tagozatosok továbbra is otthon maradnak.
  • tovább növelik viszont a készenléti ellátást azon szülőknek, akik nélkülözhetetlen szakmákban dolgoznak.

Az üzletekre a következők vonatkoznak:

  • április 20-tól kinyithatnak a barkácsboltok, valamint a növény- és virágboltok.
  • április 27-től a 800 négyzetméternél kisebb üzletek is kinyithatnak, de 20 négyzetméterenként legfeljebb egy személy tartózkodhat bent. Erről a boltoknak kell gondoskodniuk.
  • az autókereskedések, kerékpárboltok és könyvesboltok az üzlethelyiség nagyságától függetlenül is kinyithatnak.
  • a testközeli szolgáltatás nyújtó fodrászok, pedikűrösök, kozmetikusok május 4-től szükséges védőfelszerelés viselésével nyithatnak ki.

Az üzletekben és a tömegközlekedésben továbbra is nyomatékkal javasolják a maszkok viselését, de ez még nem kötelező. A maszkok kötelezővé tételét csak akkor vezetik be, amikor már elegendő áll rendelkezésre.

Nagyobb sportesemények, koncertek, fesztiválok és búcsúk megtartását augusztus 31-ig nem engedélyezik. A müncheni Oktoberfestről még nem döntöttek, de nagy valószínűséggel az idén az is elmarad. Markus Söder szerint az idén nemigen lehet majd külföldön nyaralni.

A vallási felekezet vezetői egyre inkább követelik a istentiszteletek bizonyos feltételek melletti megtartásának lehetőségét, hiszen a templomokban több mise megtartásával lehetőség és hely is van a kötelező távolság betartására. Söder megígérte, hogy erről hamarosan dönteni fognak.

A vendéglátósok továbbra sem nyithatnak ki, kizárólag csak elvitelre vagy házhoz szállítással értékesíthetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×