eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az új koronavírus okozta betegségben meghalt emberek koporsóit a különböző olaszországi térségekben működő krematóriumokba szállítják a lombardiai Bergamo közelében fekvő Ponte San Pietróból 2020. április 3-án. Bergamo a vírussal egyik leginkább sújtott város Lombardiában, a járvány olaszországi gócpontjában.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia

Olaszország óvatos: "a vírus még itt van közöttünk, nem tűnt el"

Hazatért az első olasz fertőzött, akit Németországban kezeltek.

Egy nap alatt 525-tel emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely elérte a 22 170-t Olaszországban - közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A halottak száma tovább csökkent az egy nappal ezelőtti 578-hoz és a keddi 602-höz képest.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 1189-cel emelkedett az utóbbi egy nap alatt, de

március 21-óta most a legkevesebb az intenzíven kezeltek száma.

A diagnosztizált fertőzöttek száma enyhén emelkedett a huszonnégy órával ezelőtti 1127-hez képest, túllépve a 106 ezret. Tizenharmadik napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma: a betegeknek már 72 százaléka nem szorul kórházi ellátásra, az olaszországi intenzív osztályokon kezeltek száma 2936-ra csökkent, ami március 21. óta a legalacsonyabb adat.

A gyógyultak száma meghaladta a 40 ezret.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma a járvány olaszországi megjelenése óta elérte a 168 941-t.

A gócpont Lombardiában egy nap alatt 941 fertőzöttet diagnosztizáltak a korábbi 827 után. Huszonnégy óra alatt 231-en haltak meg, az egy nappal ezelőtti 235-höz képest. Lombardia bejelentette, hogy május 4-től újra akarja indítani a termelési ágazatot, ugyanezen dátumtól a mindennapi élethez való visszatérést tervezi Szicília is.

Angelo Borrelli a polgári védelem bejelentette, hogy a több mint száz Németországba szállított súlyos állapotú olasz fertőzött közül az első hazatérhetett, még kórházi kezelésre szorul, de már nincs intenzíven.

Silvio Brusaferro a Közegészségügyi Hivatal (Iss) vezetője hangsúlyozta, hogy az újraindulást "nagyon óvatosan, lépésről lépésre" kell aktiválni. Kiemelte, hogy Lombardiában majdnem két hónap alatt sem sikerült lenullázni a fertőzöttek számát: "a vírus még itt van közöttünk, nem tűnt el" - jelentette ki. Hozzátette, Olaszországban a járvány három sebességgel halad: nagyon lassú a terjedési üteme délen, közepes a közép-olaszországi régiókban, erőteljesebb északon. Úgy vélte, hogy az olaszok 90 százaléka még nem menekült meg a járványtól. Azt mondta, Olaszországban még nem tudnak tömeges immunitás-tesztet végezni a lakosságon. Arra a kérdésre, hogy hova mehetnek vakációzni az olaszok, Brusaferro úgy válaszolt:

idén nyáron "a Dolomitokon egyedül hegyet mászhatunk, de az emberekkel teli strandokat el kell kerülni".

Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt képviselője, külügyminiszter a fokozatos nyitást szorgalmazta az óvintézkedéseknek a tartományok által sürgetett mielőbbi feloldása helyett: "ne úgy nyissuk meg ismét az országot, hogy azután megint le kelljen zárni" - mondta Luigi Di Maio.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×