eur:
392.5
usd:
362.56
bux:
72003.53
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Festett húsvéti tojások egy belgrádi piacon az ortodox nagypénteken, 2018. április 26-án. A Julius Caesar után elnevezett Julián-naptárt használó ortodox egyházak az idén április 28-án ünneplik a húsvétvasárnapot.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Az ortodox húsvéti engedmények miatt áll a bál Romániában

Klaus Iohannis államfő nem ért egyet azzal, hogy a hét végi ortodox húsvét idején enyhítsék Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat, ezért a belügyminisztérium és az ortodox egyház között erről kötött megállapodás felülvizsgálatát kérte szerdán a kormánytól. Az országban az elmúlt napok ütemében terjedt az új típusú koronavírus-járvány, de nőtt az elhunytak száma.

Romániában az elmúlt 24 órában 337-en betegedtek meg. A szerdán kora délután közölt hivatalos adatok szerint 7216-ra emelkedett a megbetegedettek száma. Soha nem jegyeztek azonban a járvány kezdete óta annyi halálesetet egy nap alatt, mint az elmúlt 24 órában. Az elmúlt napon elhunyt 30 beteggel 362-re emelkedett a kór romániai halálos áldozatainak száma.

A súlyos esetek száma enyhén nőtt: jelenleg 245 személyt ápolnak a kórházak intenzív terápiás osztályain. Újabb rekordot döntött a gyógyulttá nyilvánítottak száma is. Az elmúlt napon 166-an hagyhatták el a kórházat. Az 1217 gyógyult a megfertőződöttek 17 százalékát teszi ki.

Az adatok táblázatából az olvasható ki, hogy Romániában folyamatos a járvány terjedése, de napról napra ingadozik az új fertőzöttek száma.

Románia határain kívül 713 román állampolgárnál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, közülük 53-an belehaltak a betegségbe, 11-en pedig meggyógyultak.

Klaus Iohannis az engedmények visszavonását kérte a kormánytól

Romániában többen bírálták Marcel Vela belügyminisztert, amiért kedd este bejelentette: belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával. Az ortodox egyházzal kötött megállapodást több parlamenti párt - köztük elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - is elítélte, arra hivatkozva, hogy az engedmények lenullázzák mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen elért a társadalom a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Az ortodox pátriárka és a belügyminiszter által kötött megállapodás lehetővé tenné, hogy az ortodox hívek pénteken és szombaton a templomokhoz járuljanak a megszentelt kenyérért, a papok számára pedig azt, hogy házról házra járva osszák szét a Jeruzsálemből érkező szent lángot.

Iohannis megjegyezte: a legjobb szándékú kezdeményezések okozzák a legtöbb bonyodalmat. Szerinte ugyanis sokan úgy értették az ortodox egyház és a belügyminisztérium közötti "úgynevezett megállapodást", hogy eljött a "lazítás" ideje.

Leszögezte: szó sem lehet a rendkívüli állapottal kapcsolatos óvintézkedések enyhítéséről. Az elnök felhívást intézett a román állampolgárokhoz: maradjanak otthon ortodox húsvétkor, ellenkező esetben "az ünnepek után temetések lesznek".

Iohannis közölte: a kormányfővel és több tárcavezetővel tartandó szerdai tanácskozásán az engedmények visszavonására szólítja fel a kormányt, és egy olyan megoldást kér az ortodox húsvét megünneplésére, amely összhangban van a rendkívüli állapot kijárási korlátozásával, a továbbra is érvényes "maradj otthon" elvvel.

A bírálatokra reagálva Marcel Vela belügyminiszter korábban a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: éppen azért akart világos szabályozást az ünnepre, hogy megelőzzék a fertőzésveszélyes gyülekezéseket. Vela szerint fennállt a veszélye, hogy a hívek az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) polgármestereinek uszítására a feltámadás éjszakáján "megrohamozzák" a templomokat, és arra kényszerítik a belügyminisztériumot, hogy erőt alkalmazzon távol tartásukra.

Arra a kérdésre, hogy miért tettek kivételt az ortodox egyházzal, és miért nem biztosítottak hasonló feltételeket a katolikus és protestáns egyházaknak, amelyek hívei a múlt hét végén ünnepelték Jézus feltámadását, a belügyminiszter azt mondta: a katolikus egyháztól nem érkezett ilyen igény. Vela ugyanakkor megköszönte a romániai katolikusoknak és protestánsoknak, hogy fegyelmezetten, visszafogottan ünnepeltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×