eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Egy nőt vizsgálnak a koronavirus-gyorstesztek érintésmentes elvégzésére kifejlesztett, mobil szűrőállomások egyikén Krakkóban 2020. április 14-én. A mobil kapszula, amely steril körülményeket biztosít az egészségügyi dolgozó és a páciens között, alkalmas a kórházakba, üzletekbe vagy munkahelyekre érkező emberek hőmérsékletének ellenőrzésére is.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Lukasz Gagulski

Egyre közelebb kerül a világ a kétmillió fertőzötthöz

Világszerte 31,5 ezerrel emelkedett a hivatalosan igazolt megbetegedések száma az elmúlt 24 órában, szerdára elérheti a kétmilliót a fertőzöttek száma.

Az új típusú koronavírus fertőzésben megbetegedettek száma április 14-én estére elérte az 1,955 404 ezret, amiből 1,369 millió számít jelenleg aktív esetnek - derül ki a worldometers.info friss adataiból. Egy nap alatt 31 556 új megbetegedésről adtak számot a világ egészségügyi hatóságai - ami az egyre több embert érintő karanténintézkedések ellenére továbbra is riasztóan gyors terjedésre utal. Az elhunytak száma meghaladta a 123,4 ezret, ami 37790-nel emelkedett egy nap alatt. A gyógyultaké pedig a 462 ezret.

Ugyan a járvány európai gócpontjaként továbbra is Olaszországot említik, azonban Spanyolországban az igazolt fertőzések száma már jócskán meghaladta az olasz adatokat. Itáliában 2947 fővel, 162 488-ra emelkedett az igazolt megbetegedések száma, a friss halálozási adatok pedig továbbra sem biztatóak. Egy nap alatt 602 fővel 21 ezer fölé emelkedett az elhunytak száma.

Spanyolországban 2442 fővel emelkedett a megbetegedettek száma, meghaladva a 172,5 ezret. A magasabb betegszám ellenére egyelőre az olaszországinál alacsonyabb a halálozási arány is. Az elmúlt napon 300-an haltak meg a vírus miatt az Ibériai-félszigeten, a járvány kitörése óta pedig 18 056-an. A napi gyógyult esetek száma azonban még nem haladta meg az új fertőzöttekét, amely a következő elérendő célt jelenti.

Németországban a korábbi biztató hírek ellenére a járvány megerősödésétől tartanak. Ugyan az előző országokéhoz képest alacsonynak tűnik az 1028 újabb igazolt megbetegedés, azonban a fertőzöttek száma már elérte 131,1 ezret. Az elmúlt napon 67 halálesetet jelentettek, ezzel a német áldozatok száma 3261-re nőtt.

Az Egyesült Királyságban elszabadult a fertőzés: egy nap alatt 5252 új betegről adtak számot a hatóságok, az igazolt fertőzések száma közelíti a 93,9 ezret. Egy nap alatt 778-an haltak bele a fertőzésbe, a járvány kitörése óta pedig 12107 embert veszített az ország a vírus miatt.

A járványügyi külön utas Svédországból 497 új igazolt fertőzés mellett összesen már több mint ezer halálos áldozatot jelentettek, egy nap alatt 114-gyel emelkedett az elhunytak száma.

Továbbra is az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a helyzet. Az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt a 4068-cal emelkedett, és így 591 ezer fölé emelkedett. Csak az elmúlt napon 950 elhunytat kapcsoltak a vírusfertőzéshez, ezzel 24,590-re nőtt a járvány áldozatainak száma.

Ugyanakkor egyre több hír érkezik arról például New Yorkból, hogy sokakat nem koronavírus áldozatként tartanak nyilván a statisztikák, noha vélhetően a megszokott szívinfarktusos riasztások és halálozások egy jelentős része is a járványhoz köthető. A New York-i számok továbbra is riasztóak: csak ebben az államban egy nap alatt 6653 új esetet igazoltak, és ezzel az összes megbetegedés elérte a 202 208-at.
A legutóbbi 778 fős napi halálozási adatot is beszámítva 10 834-re emelkedett az elhunytak száma.

A korlátozásokat egyre inkább feloldó, és a Vuhant is biztonságossá nyilvánító Kínából 89 újabb megbetegedést jelentettek, elhunytról azonban nem érkezett hír.

Bár egyelőre még viszonylag alacsony, 22 fős a napi halálozási szám Oroszországban, az egy nap alatt több mint 2700 új igazolt eset egyre inkább a járvány elszabadulására utal. Eddig 21,102 megbetegedésről adtak hírt az országból és összesen 170 elhunytról tudni. Ahogyan az is, hogy az ország rohamtempóban próbál újabb kórházi kapacitásokat felszabadítani és kiépíteni.

A szomszédos országok közül Romániában 246-tal 6879-re emelkedett a fertőzöttek száma. Az elhunytaké hússzal növekedett, elérve a 351-et.

A húsvétra majdhogynem kijárási tilalmat elrendelő Szlovákiában, ahol már egyes korlátozások feloldását fontolgatják, 66 fővel 835-re nőtt az igazolt megbetegedések száma. Az országban eddig összesen ketten hunytak el a koronavírus fertőzés miatt.

Ukrajnában csaknem eléri a százat az elhunytak száma, miután 5 fővel 98-ra emelkedett. A hatóságok 270 új fertőzöttről számoltak meg, az igazolt megbetegedések száma pedig meghaladta a 3370-et.

Szerbiában a kijárási korlátozások ellenére is terjedőben a járvány. Eddig 4465 esetben igazolták a fertőzést, egy nap alatt 411 fővel bővült a statisztika. Kilenc újabb halottról adtak számot a hatóságok, az áldozatok száma pedig 94-re emelkedett.

A horvát adatok sem biztatóak. Eddig 1704 megbetegedést regisztráltak, egy nap alatt 54 fővel nőtt a szám. Hat újabb elhunytról számoltak be a hatóságok, és ezzel 31-re nőtt az összes elhunyté.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×