eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Védőruhát viselő temetői dolgozók a földbe engednek egy koporsót a brazíliai Sao Paulo város Vila Formosa temetőjében 2020. április 1-jén. A koronavírus-járvány miatt 30 százalékkal nőtt a temetkezések száma a brazil nagyvárosban.
Nyitókép: MTI/AP/Andre Penner

Már januárban gyilkolt a járvány Brazíliában

Erre úgy jöttek rá, hogy visszamenőlegesen vizsgáltak légúti komplikációkkal kapcsolatos eseteket és haláleseteket.

A brazil egészségügyi minisztérium közölte, hogy az új típusú koronavírusos megbetegedés okozta első haláleset január utolsó hetében történt az országban, és nem március 17-én, ahogyan azt eddig állította.

Visszamenőlegesen vizsgáltak légúti komplikációkkal kapcsolatos eseteket és haláleseteket, és a vizsgálat megállapította, hogy a koronavírus első halálos áldozata egy 75 éves nő volt a délkelet-brazíliai Minas Gerais államban, aki január 23-án hunyt el. Oliveira nem azonosította a halálos áldozatot, és nem szolgált további részletekkel, de rámutatott arra, hogy a betegséget "nyilvánvalóan" külföldről hozták be.

Brazíliában eddig 299-en haltak bele a kórba, 7910 új fertőzést jegyeztek fel csütörtökön, előző nap 240 volt a halottak száma, és 6836 a fertőzötteké.

Jair Bolsonaro brazil elnök bírálta a járvány megfékezése céljából bevezetett, a közösségi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket, a kereskedelem újraindítását szorgalmazta, és bírálta az egészségügyi minisztert is, akiből szerinte hiányzik az alázat a válság kezeléséhez.

Mexikóban a hadsereg ellenőrzése alá vonta az egészségügyi tárca alá tartozó társadalombiztosítási intézet (IMSS) tulajdonában álló raktárakat, ahol a Covid-19 elleni küzdelemre szánt gyógyszereket és egyéb készítményeket tárolnak. Az országban egy hónapra felfüggesztik a sörfőzést, mivel a sör nem számít létfontosságú terméknek. Egyes kormányzók és polgármesterek - például az északkelet-mexikói Nuevo León és délkelet-mexikói Quintana Roo államban - elrendelték a sörárusítás felfüggesztését is, aminek következtében a lakosság pánikszerűen felvásárolta az italt. A koronavírus-fertőzés okozta halálesetek száma Mexikóban 13-al nőtt, és elérte az 50-et, az országban 1510 fertőzést jegyeztek fel, 132-vel nőtt az esetek száma.

Ecuadorban - ahol a legutóbbi adatok szerint 120-an haltak bele a betegségbe, és 3163 koronavírus-fertőzéses esetet erősítettek meg - a kormány helyi idő szerint csütörtökön bejelentette, hogy különleges táborokat hoz létre a koronavírus halálos áldozatai számára a legnagyobb városban, Guayaquilban, ahol a betegségbe több mint 80-an haltak bele eddig. Ecuador és Kolumbia hadserege közös műveletbe kezd a két ország közötti közös határ mentén az embercsempészet megakadályozása és a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Iván Duque kolumbiai elnök közölte, hogy telefonon beszélt Mun Dzse In dél-koreai elnökkel, aki arról tájékoztatta őt, hogy Dél-Korea lélegeztetőgépeket, orvosi felszereléseket és szakértőket szándékozik küldeni a dél-amerikai országba. Kolumbiában 19-en haltak bele eddig a betegségbe, és 1161 fertőzöttről tudni.

Argentínában - ahol a legutóbbi adatok szerint 36-an haltak bele a betegségbe, és 1265-en fertőződtek meg koronavírussal - a hatóságok feltartóztattak egy teherautót, benne 60 külföldi állampolgárral, köztük venezuelaiakkal, kolumbiaiakkal, peruiakkal és brazilokkal. Az egyik utas lázas volt, őt kórházba szállították. Argentínában a járvány elleni óvintézkedések keretében bevezetett kötelező elkülönítés értelmében tilos a személyszállítás.

Paraguayban Blas Llano, a felsőház (szenátus) elnöke megerősítette, hogy a szenátus egyik tagja koronavírussal fertőződött meg, ezért a felsőház üléseit felfüggesztik.

Az uruguayi parlament csütörtökön egyhangúlag elfogadta, hogy tárcavezetők és törvényhozók 20 százalékkal csökkentsék fizetésüket, hozzájárulva a járvány elleni harchoz.

A járvány elleni harc jegyében a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) csütörtökön védő-, és tisztítószereket adományozott Hondurasnak, ahol eddig 14-en haltak bele a kórba, és 219-en kapták el a fertőzést. Salvadorban az emberi jogi ombudsman sérelmezte, hogy rendőrök és katonák akadályozzák a hírszolgáltatók munkáját, "újságírói anyagokat semmisítenek meg" a járványhelyzetben hozott intézkedések ürügyén.

Peruban pénteken bejelentették, hogy a járvány terjedésének lassítása érdekében a férfiak és a nők csak különböző napokon hagyhatják el otthonukat. A férfiak hétfőn, szerdán és pénteken, a nők pedig kedden, csütörtökön és szombaton mehetnek ki az utcára, vasárnap pedig mindenkinek otthon kell maradnia. Ugyanilyen rendelkezés lépett életbe a napokban Panamában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Körvonalazódott, milyen irányba kormányozná az uniót Ursula von der Leyen

Körvonalazódott, milyen irányba kormányozná az uniót Ursula von der Leyen

Lassanként teljesen fokozatra kapcsol az Európai Bizottságban a munka a hosszú nyári szünidő után, és már az egyes biztosoknak adandó portfoliók is ismeretesek. Ez persze még nem végleges – az EP-nek még meg kell hallgatnia a jelölteket, ami miatt lehetnek változások. A személyi kombinációk latolgatása közben azonban kevesebb figyelmet kaptak a volt-leendő bizottsági elnök, Ursula von der Leyen politikai irányelvei, pedig már nyár elején megjelentek. Ezek jelzik, hogy mely területek lesznek fontosak, és ez azt is befolyásolja, hogy ki milyen feladatot kap a Bizottság tagjai közül. Néhány új biztosi funkciót is meghirdetett von der Leyen, amelyek jelzésértékűek a prioritásairól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×