eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus helyzetéről tart sajtótájékoztatót a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. március 12-én. Nagy-Britanniában tízre emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma.
Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus helyzetéről tart sajtótájékoztatót a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. március 12-én. MTI/EPA Pool/Facundo Arrizabalaga / POOL

A koronavírus idején szinte már meg is feledkezik Európa a brexitről

Az még csak egy dolog, hogy a felek álláspontja a gyakorlati kilépés utáni helyzetről eltérő, de a két főtárgyaló is koronavírusos, ami a jelen helyzetben szimbolikusnak tekinthető az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint.

A hét elején az uniós és a brit küldöttségek megállapodtak arról, hogy hónapokon belül rendezik az ír határ kérdését. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az InfoRádiónak azt mondta: az igen távol lévő álláspontok mellett az is nehezíti a kérdést, hogy mindkét delegáció vezetője koronavírussal fertőzödött meg.

"Az átmeneti időszak elején vagyunk, ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság a saját feltételei miatt december 31-ével vállalta, hogy de facto is kilép az Európai Unióból. Kiderül, a tárgyalások hogy fognak haladni, de elsőre azt mondták, hogy

ha júniusig nem születik valamilyen megoldás a kilépés utáni viszonyról, akkor már inkább a teljes kilépésről fognak dönteni. De most mindent felborított a járvány"

- foglalta össze Gálik Zoltán.

Március elején ráadásul még személyesen tudtak tárgyalni a delegációk, azóta viszont csak a videokonferencia járható.

"Két nagy csapásnyomon halad a tárgyalás, az egyik a kilépési nyilatkozat és a feltételek betartása, ennek része az északír-ír határ kérdésének megoldása, ehhez tudni kell, hogy Észak-Írország benne maradna az EU szabályozási rendszerében, még akkor is, ha az Egyesült Királyság elhagyná. A másik pedig az azonos feltételek biztosítása a versenyjogban, állami támogatásokban, szociális védelem tekintetében. Az Egyesült Királyság nem akar semmiképpen sem a része maradni az európai igazságügyi együttműködésnek" - húzta alá a szakértő.

Hogy a tárgyalásokat megakasztja-e a koronavírus, azzal kapcsolatban szimbolikusnak tartja, hogy a két főtárgyaló is fertőzött, valamint Boris Johnson is így próbálja kézben tartani a folyamatokat, de az biztos, hogy a felek álláspontja jelenleg nagyon messze van egymástól - vélekedett Gálik Zoltán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×