eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőruházatot viselő munkások ellenőrzik utasok iratait a kijevi vasútállomáson 2020. március 27-én. Az ukrán kormány bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is. Az orosz állami vasúti társaság különvonatot indít az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására. A mintegy 800 férőhelyes szerelvény a tervek szerint 27-én indul Kijevből és másnap érkezik meg Moszkvába.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrajna a karantén enyhítését mérlegeli

Hogy beindítsa a gazdaságot. Oroszországban hét évet kaphat, aki megszegi a karantén-intézkedéseket.

Ukrajnában kedden közölték, hogy egy nap alatt kettővel, 13-ra emelkedett az új koronavírus eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 69 esettel 549-re. A betegségből eddig 8-an gyógyultak fel.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn az ICTV televízió műsorában ígéretet tett arra, hogy kormánya megvizsgálja a karantén esetleges enyhítésének lehetőségét a gazdaság élet újraindítása érdekében, de ezt függővé tette a járványhelyzet alakulásától.

"Ukrajna nem olyan gazdag ország, amely megengedheti magának, hogy hat hónapig ne dolgozzon, és a tévét nézze a kanapéról" - fogalmazott.

Egy minap közzétett felmérés szerint

az ukránok 57 százalékának bevétel nélkül egy hónap után elfogy a pénzügyi tartaléka.

További önkéntes izolációs döntések Oroszországban

A 85 oroszországi régióból keddre már kéttucatnyi jelentette be, hogy a Moszkvához hasonlóan "önizolációra", otthoni karanténban maradásra utasította lakosságát. Ukrajnában ugyanakkor a karantén enyhítésén gondolkodnak a gazdaság újraindítása érdekében.

A régiók által követett orosz főváros lakosai számára hétfőtől határozatlan időre kötelező házi karantént rendeltek el. Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat. Az orosz főváros és környéke lakóit arra kötelezték, hogy nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.

Oroszországban keddre félezer fővel, 2337-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A halottak száma 17, a gyógyultaké 121.

A parlament keddi döntése nyomán hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles (több mint 8 millió forintos) bírsággal büntethetők az orosz parlament alsóháza által kedden megszavazott törvénytervezet értelmében azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák.

Egy ember halálának okozása vagy fertőzésveszély szándékos okozása esetén a kiszabható szabadságvesztés öt évig terjedhet. Ha a karantén megsértése gondatlanságból tömeges megbetegedést okoz, a felelőst egymillió rubeles bírsággal, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy bizonyos beosztásoktól és munkavégzéstől való háromévi eltiltással sújtható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×