eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Rendőrségi szalaggal elkerített tér Mannheimben 2020. március 23-án. Németországban 26220-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, 111-en életüket veszítették a betegségben.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Németországban készülnek a járványhullám tetőzésére

Németországban átlépte a 35 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. Belgiumban nagyon nagyot ugrott az igazolt megbetegedések száma, Csehországban és Lengyelországban is romlott a helyzet.

Németországban átlépte a 35 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint csütörtök délelőtt 37 323 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4332-vel - 13,1 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 32 991-nél.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 164-ről 206-ra emelkedett.

A fertőzöttek számának növekedési üteme így továbbra is viszonylag alacsony. Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. A kórházak országos szövetségének (Deutsches Krankenhausgesellschaft - DKG) legutóbbi, szerdai tájékoztatása szerint egyetlen intenzív osztályon sem okoz gondot a Covid-19 súlyos eseteinek ellátása, de már érezhetően emelkedik a betegek száma.

A hullám felerősödése a következő időszakban, nyolc-tíz napon belül várható.

Németország igyekszik segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak, az utóbbi napokban Olaszországból és Franciaországból is átvettek néhány beteget.

Hollandiában csütörtökre virradóan 852-vel emelkedett a fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 80-nal a halottak száma. Az országban összesen 6412 fertőzöttet tartanak nyilván, valamint 356-an haltak meg a decemberben Kínában megjelent koronavírus okozta megbetegedésben.

Luxemburgban, ugyancsak csütörtökön a fertőzöttek száma 234-gyel gyarapodott, ezzel a mintegy 620 ezer lakosú országban 1333 fertőzött van. A halottak száma ötödik egymást követő napon sem változott, maradt nyolc.

Belgiumban a délben bejelentett adatok szerint az előző napi mintegy 700-hoz képest csütörtökön jelentősen több, csaknem kétszer annyi új fertőzöttet regisztráltak. Közel 1300-zal lett több a fertőzött 24 óra leforgása alatt, ezzel számuk 6235-re emelkedett. A halottak száma a szerdai 56-tól valamivel elmaradt, csütörtökre 42-en haltak meg a betegségben. A La Libre Belgique című belga napilap arról számol be, hogy szerda óta 128 ember hagyhatta el a kórházakat, de 536 embert beszállítottak. Ezzel a kórházi ellátásban részesülők száma 2652-re nőtt, közülük 605 embert - az előző napi adatokhoz képest 131-gyel többet - intenzív osztályon ápolnak.

A súlyos légzőszervi panaszokkal ápoltak száma egy nap alatt mintegy megduplázódott, csütörtökön 420 embert részesítettek különleges ellátásban.

A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai nem tükrözik pontosan a koronavírus terjedését tükröző valódi helyzetet, mivel a jelentés jelenleg csak a súlyos, kórházi ápolásra szorulók számát rögzíti - tették hozzá.

A cseh és a lengyel adatok sem jók

Csehországban hatra emelkedett csütörtökön az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium honlapján reggel megjelent kimutatás szerint az országban 1775 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván az előző napi 1497-tel szemben, akik közül tízen már meggyógyultak.

A kórházakban mintegy 40 személyt kezelnek, közülük négy ember állapota súlyosnak minősíthető.

Laboratóriumi tesztelésnek eddig 26 698 személy vetette alá magát. A házi karanténban lévő tízezrek között 813 rendőr és 249 tűzoltó is van. "Ez természetesen probléma, de lényegesen nem befolyásolja munkánkat" - mondta Nicole Studená, a tűzoltóság szóvivője csütörtökön reggel a közszolgálati televízióban. A válságstáb döntése alapján tovább szigorították a jelenlétet a köztereken. Csütörtöktől kezdve már csak ketten lehetnek együtt, kivéve, ha egy háztartásban élőkről van szó. Továbbra is kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken.

Andrej Babis miniszterelnök délután találkozik az ellenzéki pártok vezetőivel, hogy megbeszéljék az együttműködés javításának lehetőségeit. A kormányfő három helyet ajánlott fel az ellenzéknek a válságstábban. A találkozót eredetileg keddre tervezték, de más fontos események miatt elmaradt.

Az ellenzéki pártok kedden és szerdán a képviselőházban és a szenátusban egyaránt támogatták a kormány szociális, pénzügyi és gazdasági válságintézkedéseit.

Milos Zeman államfő szerda este aláírta a költségvetést módosító törvényjavaslatot, amely ezzel érvénybe lépett - közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő. A képviselőház kedden döntött a költségvetés 40 milliárd koronára (490 milliárd forint) tervezett idei hiányának felemeléséről 200 milliárd koronára. A hatályos szabályok szerint a szenátus a költségvetéssel nem foglalkozik.

Lengyelországban csütörtök reggelig 1085-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 158 új esetet regisztráltak, ami hárommal kevesebb, mint előző nap. A halottak száma eggyel nőtt, eddig 15 beteg hunyt el.

Varsóban délután megkezdi kétnapos ülését a szejm, a képviselők védőeszközökkel felszerelve tárgyalnak, minden frakció külön teremben. Egyetlen pont szerepel a napirenden, mégpedig az a szabályzatmódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a gazdaságélénkítő csomagról szóló pénteki ülést videokonferencia formájában tartsák meg.

A kormány által szerdán a koronavírus-járvány kapcsán jóváhagyott, a lengyel GDP mintegy 10 százalékát érintő különleges törvények csomagját a szejmbe továbbították, egyúttal társadalmi konzultációra is bocsátották - közölte csütörtök reggel Jadwiga Emilewicz fejlesztési miniszter. A csomag a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célozza, tartalmazza továbbá az állami, önkormányzati beruházások programját is. Az állam egyebek között 3 hónapon át fedezi a társadalombiztosítást a járvány miatt leállni kényszerült cégeknek, hozzájárul a bérkifizetéshez. Elhalasztják a vállalati adó (CIT) befizetését, meghosszabbítják a forgóeszköz-hiteleket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×