eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az új koronavírus járványának megfékezésére elrendelt részleges kijárási tilalom betartását ellenőrzik katonák a perui fővárosban, Limában 2020. március 18-án.
Nyitókép: Paolo Aguilar

A "börtönbe" vitt két gyanútlan magyar perui útja - karanténban Limában

A dél-amerikai ország fővárosában katonai kísérettel lehet vásárolni menni, lófrálni tilos. Amikor Takács Péterék odaindultak, még híre is alig volt a koronavírusnak arrafelé.

A Föld szinte minden országát érinti már a koronavírus, Peru sem kivétel. Ott rekedt azonban két magyar, akiket közvetlenül érkezésük után ért a határzár. Takács Péter és felesége a kijárási tilalom miatt már két hete egy limai hotelszobában ül, és abban reménykedik, hogy lesz helyük valamelyik repülőn, amelyik európaiakat menekít ki a térségből.

Március 12-én érkeztek Limába, Peruba - a késő esti órákban Párizsból -, de már a bejutás sem volt egyszerű.

"Már a gépről leszálláskor ellenőriztek minket orvosok, a vízumokért is hosszú volt a sor, három és fél óra volt, mire el tudtuk hagyni a repteret. Megérkeztünk a szállásunkra, másnap kaptuk is az információt, hogy Peru teljesen bezárkózik, se ki, se be nem lehet közlekedni. A reptér egy pillanat alatt egy káosszá vált" - emlékezett vissza.

Természetesen a programjuk is úgy, ahogy volt, kútba esett, semmi sem valósult meg.

"Csak a boltba lehet menni, de oda is csak egyedül. Maximalizálva van a bent tartózkodók száma, ezért sorok vannak a boltok előtt, valamint

a legrövidebb úton kell a boltba menni a lakhelyről, ezt katonák és rendőrök ellenőrzik"

- tette hozzá.

Bóklászó emberek így is vannak.

Peruban a szerda délelőtti számok szerint 416 fertőzött és 7 halott volt, 1 gyógyultról tudni. Takács Péterék ötnaponként vásárolnak, tehát összesen háromszor voltak kint az utcán, mióta ott vannak.

Felmerülhet kérdésként, miért mentek oda, de nem számolhattak azzal, hogy ennyire nagy lesz a szigor, egész Dél-Amerikában alig volt még fertőzött két hete. A közlekedés Peruban azóta teljesen leállt.

Március 22-én indultak volna vissza Európába, a jövő hétre van reményük, hogy hazajönnek, már regisztráltak a magyar külügy ottani szolgálatán. Anyagilag egyelőre bírják, de nagyon szeretnének már hazatérni. Itthon két hetes karantén vár rájuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×