eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Védőmaszkos vásárlók egy ABC-áruházban, Lombardia székhelyén, Milánónban 2020. március 8-án, miután a tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát. A vírus eddig 233 ember halálát okozta Olaszországban.
Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Koronavírus-helyzet első kézből - A leggazdagabb olasz tartományt is megviseli a kór terjedése

Sorban állás van a koronavírus-fertőzéssel leginkább érintett Lombardiában számos élelmiszerüzletnél, és ott is kötelező az egy méteres távolságtartás. Sokan otthonról dolgoznak, otthon tanulnak. Több kórház lélegeztetőgépes egysége túlterhelt - számolt be a helyzetről két, Olaszországban élő magyar nő.

Észak-Olaszország után keddtől az ország teljes területén korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

"Most azt kérték, hogy mindenki maradjon otthon, és csak indokolt esetben hagyjuk el a lakásunkat – például ha valakinek muszáj bemennie dolgozni, vagy például a közértbe megy vásárolni. Ellenőrzések lesznek az utakon" – kezdte beszámolóját a Lombardia tartományban élő Mikes Claudia. Itt már vasárnap óta vesztegzár van érvényben.

A korlátozások nem okoztak pánikot,

az emberek nem kezdtek készlet felhalmozásba, nincs élelmiszerhiány a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi területeken.

"Iszonyatosan sokan voltak (az élelmiszerüzletben), csak egyesével engedték be az embereket, hogy garantálni tudják az egyméteres távolságot. Élelmiszerből – legalábbis egyelőre – van elegendő, tele voltak a polcok – igaz, az alkoholos fertőtlenítőszerek eltűntek a polcokról".

Az iskolák zárva vannak, és várhatóan jó ideig zárva is maradnak, ezért sok tanár már elkezdett online órákat tartani a diákoknak – mondta el Mikes Claudia. Sok helyen az interneten küldik haza a leckét, néhány tanár már egyre ügyesebben oktat Skype-on – tette hozzá.

Bár Toszkánában egyelőre nem léptek életbe a lombardiaihoz hasonló szigorú intézkedések, mégis, aki teheti, otthonról dolgozik – mondta el a Firenzében élő Kiss Eszter.

"Itt is egyméteres távolságot kell tartanunk egymástól, ez a hétköznapokban például azt jelenti, hogy

a boltban fizetéskor a futószalagra csak egy bizonyos távolságra tehetik a vásárlók az áruikat, és a sorok azért is hosszabbak, mert a sorban állók között is meg kell tartani az előírt távolságot"

– számolt be a kisfiával épp a vásárlásból hazatérő nő.

Az iskolák itt is bezártak, a családoknak kell megoldaniuk a fiatalok felügyeletét. A tartomány vezetője azt ígérte, azon családok, akik kénytelenek bébiszittert fogadni, és ezt számlával igazolni tudják, a járvány lecsengése után némi pénzbeli segítséget kapnak a helyhatóságtól.

Milánó, 2020. március 9.
Milánóból távozni kívánó utas kiutazási kérelmet tölt ki Lombardia tartomány székhelyének központi pályaudvarán 2020. március 9-én. A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát.
MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan
Milánóból távozni kívánó utas kiutazási kérelmet tölt ki Lombardia tartomány székhelyének központi pályaudvarán 2020. március 9-én. A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát. MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Kiss Eszter szerint hiába az ország leggazdagabb területe az észak-olasz régió, és hiába itt a legjobban felszereltek az egészségügyi intézmények, a betegek ellátását egyre nehezebben bírják.

"Elég drámai a helyzet a lombardiai kórházakban. Mivel rengeteg a megbetegedés, sok embernek egyszerre van szüksége lélegeztetőgépre, és mint a híradókból, orvosok beszámolóiból kiderült, sokszor az is előfordul az intenzív osztályokon, hogy az orvosoknak el kell dönteniük, kinek adják a lélegeztetőgépet –

el kell dönteniük, kinek van nagyobb esélye a túlélésre".

Olaszországban a koronavírus eddig mintegy 7000 embert betegített meg, a halálos áldozatok száma nagyjából 400.

A hétfői, összes külföldi és belföldi hírt tartalmazó percről percre tudósítás itt olvasható!

Minden főbb Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×