eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Koronavírus – Már Dél-Olaszországban is megjelent a fertőzés

Nem sikerült izolálni az északi régiókban a koronavírus-fertőzést Olaszországban: már Firenzében és Palermóban is van beteg. Már 269-nél jár a fertőzöttek száma az országban, a többségük lombardiai.

Két új helyszínen is felbukkant a koronavírus Olaszországban. Egy hatvanéves üzletember Szingapúrból tért haza, és lett beteg – már egy firenzei kórházban van karanténban. A férfi még egy hónapja járt Ázsiában, ahol több cége is van. Néhány napja észlelte magán az első tüneteket, bement a kórházba, és a pozitív teszt után az egész intézményt lezárták – írja a Corriere della Sera.

A feltételezések szerint az alkalmazottjai, akik nemrég tértek haza Ázsiából, fertőzhették meg az üzletembert. Most igyekeznek feltérképezni, hogy a férfi kivel találkozott az elmúlt hetekben, és kiket fertőzhetett meg.

A lap szerint egy ötvenéves nőt is kórházban figyelnek meg Firenzében, ő Veneto tartományból érkezett a városba.

A szicíliai Palermóban egy nő került kórházba, aki a lombardiai Bergamóból utazott délre. Az ő koronavírustesztje pozitív lett, de nemcsak ő került karanténba, hanem a vele utazó társaság is, sőt azok is, akik közvetlen kapcsolatba kerültek a turistacsoporttal.

A nőnek, aki még a járvány kitörése előtt indult útnak, és hat napja tartózkodik, Palermóban, csak láza van, egyéb tüneteit nem mutatja a betegségnek, ezért az állapota az orvosok szerint kielégítő. A csoport többi tagjának egyelőre semmi baja nincs.

Lombardia a gócpont

A legfrissebb összesítés szerint hét ember halála hozható összefüggésbe a koronavírus-fertőzéssel Olaszországban, összesen 269 fertőzöttet tartanak nyilván, közülük a legtöbbet Lombardiában (206), a több mint felét a járvány által különösen sújtott Lodi régióban. A második legfertőzöttebb tartomány Veneto, ott újabb hat esetet regisztráltak, így 38 beteget tartanak nyilván.

Az olasz hatóságok újabb óvintézkedésekről döntöttek, a legfontosabb, hogy a Kínából érkezőknek kéthetes karanténba kell vonulniuk. A leginkább veszélyeztetett tartományokban zárva tartanak az iskolák, betiltottak minden közösségi rendezvényt. Emellett leállították az iskolai kirándulásokat, diákcseréket egészen március 15-ig. Most azt vizsgálják, hogy ha hosszabb ideig fenn kell tartani az iskolai szünetet, akkor hogyan tudják a diákokat távoktatással tanítani.

Az úgynevezett vörös zónát, amely 11 települést érint, teljesen izolálták, sem ki, sem pedig belépni nem szabad, a terület határát a rendőrök és a katonák őrzik. Az övezetben élőknek segítenek, hogy aki tud, távmunkában dolgozhasson. A környék gazdái viszont biztosan óriási veszteséggel számolhatnak.

Tenerifére is egy olasz vitte be

Pozitív lett a koronavírus-tesztje egy olasz turistának a Kanári-szigeteken, emiatt körülbelül ezer embert helyeztek karanténba a H10 Costa Adeje Palace nevű szállodában Tenerifén. Helyi sajtóértesülések szerint senki nem léphet ki a hotelből, de be sem engednek senki az ajtón.

A koronavírusos beteg egy olasz orvos, aki nyaralni érkezett a Kanári-szigetekre. A tesztjét most Madridba küldik, ahol egy második vizsgálatnak is alávetik a protokollnak megfelelően. A férfi a járvány olaszországi gócpontjának számító Lombardia tartományból utazott Tenerifére, és hat napja tartózkodik ott feleségével. Napokig lázas volt, majd felkeresett egy magánkórházat, ahonnan karanténba vitték.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×