eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke a pódiumra lép a CDU tisztújító kongresszusának második napi tanácskozásán Hamburgban 2018. december 8-án. A pártot 18. éve vezető Angela Merkel kancellár utódját előző nap választották meg a kongresszuson.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Szakértő: Németország egy évre leállhat

Átmenetileg kereszténydemokrata kormányt javasol a politikai patthelyzet feloldására a németországi Türingia tartományban a legutóbbi helyi törvényhozási választáson kisebbségbe került baloldali koalíció. Mindeközben a CDU elnöke lehetséges utódjával, korábbi vetélytársával találkozott. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Kiss J. László szerint vezetési válság van a német kormányzópártban, ami kihathat az országra is.

A távozó türingiai tartományi baloldali miniszterelnök felvetette, a 2009 és 2014 között a tartomány irányító kereszténydemokrata miniszterelnök vezesse átmenetileg az országrészt, amíg a politikai helyzet ki nem kristályosodik. Mint Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádióban elmondta, ez a felállás a következő választásokig volna érvényben, arról viszont, hogy a választás emiatt előrébb jön-e, a következőket mondta:

"Messze nem lefutott kérdés ez, az biztos, hogy

egy közeli választás most a baloldal és a szélsőjobboldal érdeke lenne.

Ahogy a szociáldemokratákat vezetési és irányválság elérte, ugyanez most megtörtént a kormányzó jobboldallal is. A CDU stratégiai dilemmában van" - ecsetelte Kiss J. László.

Németország egészét tekintve is bonyolult szerinte a helyzet, mert bár egyértelműnek tűnik a korábban Merkel-utódnak kikiáltott Friedrich Merz visszatérése, kedden - hivatalosan elsőként - bejelentkezett a CDU vezetésére Norbert Röttgen is, aki a német parlament külügyi bizottsági elnöke, egy korábbi Merkel-kormány környezetvédelmi minisztere.

Kiss J. László arra is kitért, hogy mi lehet az országos helyzet rendezésének iránya: szerinte előfordulhat, hogy a szociáldemokratáknál alkalmazott mintát követve "több fejűvé" válik a CDU.

"Ha az év végéig elhúzódik ez az ügy, akkor ahogy a most lemondott Annegret Kramp-Karrenbauer fogalmazott, a CDU és Németország is önmagával fog foglalkozni, le fog bénulni. Közben itt a második félév, amikor Németország a tanácselnökséget átveszi. Decemberben viszont el kell dönteni, megy-e Németország tovább a merkeli úton, változtatás nélkül" - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×