eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Egészségügyi maszkot viselő rendőrök a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A Budapest Airport és a hatóságok a koronavírus-járvány miatt hőkamerás és hőmérős ellenőrzést lépettek életbe, eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el, akik közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Koronavírus: súlyos veszélytől tartanak Európában

A koronavírus aggasztó terjedése miatt az európai uniós tagállamok egészségügyi miniszterei rendkívüli ülést tartanak csütörtökön Brüsszelben, amely "segíteni fogja a tagállamok fellépésének összehangolását" - közölte Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos.

A biztos azt mondta, hogy

a vírus gyorsan terjed, és súlyos veszélyt jelent a közegészségügyre.

Kiemelte: mivel a koronavírus terjedése egyre több országot érint - köztük európaiakat is -, az Európai Uniónak a koordinációra és az együttműködésre kell helyeznie a fő hangsúlyt a járvány megállításának érdekében.

"Alapvető fontosságú, hogy az egész nemzetközi közösség a koronavírus elleni küzdelemre való felkészültségre és a válaszadás lehetőségeire összpontosítson, a szolidaritást is szem előtt tartva" - fogalmazott.

A miniszterek a csütörtöki különtalálkozón a helyzetértékelést követően következtetéseket fognak elfogadni a teendő, összehangolt lépésekről - tette hozzá.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ez idáig

mintegy ötszáz európai uniós állampolgárt szállítottak haza a kínai Vuhanból,

az új típusú koronavírus okozta járvány gócpontjából. A hazatelepítések Franciaország és Németország felajánlásával, az Európai Unió társfinanszírozásával valósultak meg. Az unió emellett január végén 10 millió eurót (mintegy 3,36 milliárd forint) különített el a légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírussal összefüggő kutatások támogatására.

Az EU Vészhelyzeti Koordinációs Központja minden EU-tagállammal szoros kapcsolatot tart, és koordinálja a szükséges védőeszközök Kínába szállítását - közölték.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői jelentése szerint kilencszáznyolcra nőtt a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma az országban. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban 91-el nőtt a számuk, és a halálesetek zöme a tartomány székhelyén, Vuhanban történt, ahol további 73 ember halt bele a kórba. Szerte Kínában 3062 újabb fertőzésre derült fény, ezzel a fertőzöttek száma 40 171-re nőtt az országban. Hupejben egy nap leforgása alatt újabb 2618 emberről derült ki, hogy megkapta a fertőzést, és ezzel a számuk 29 600-ra nőtt vasárnap.

Kínán kívül 24 országban jelent már meg az újfajta koronavírus.

Címlapról ajánljuk
Az MI kinyitja a világot az okostelefon-használóknak, de ezt nem mindenki élvezheti

Az MI kinyitja a világot az okostelefon-használóknak, de ezt nem mindenki élvezheti

A legújabb, legfejlettebb mesterséges intelligencia-funkciók továbbra is a csúcskategóriás készülékek privilégiumai maradnak – mondta az InfoRádióban a hwsw.hu informatikai szakportál újságírója. Koi Tamás hozzátette: még jó ideig csak azok számára lesznek elérhetők ezek a funkciók, akik a legmodernebb, legdrágább telefonokat vásárolják meg.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×