eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sebastian Kurz, az ausztriai előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke (b) Savoyai Jenő herceg téli palotájába érkezik Bécsben 2019. november 8-án. Kurz Werner Koglerrel, az osztrák Zöldek vezetőjével tárgyalt a kormánykoalíciós kilátásokról. Alexander Van der Bellen osztrák államfő 2019. október 7-én adott kormányalakítási megbízást Kurznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Nagy izgalmakat hoz a január Ausztriában

A két ünnep között megegyezett egymással az Osztrák Néppárt és a Zöldek, így heteken belül megalakulhat az új bécsi kormány. Nyugati szomszédunknál szeptember végén volt a parlamenti választás.

Több mint három hónappal ezelőtt, szeptember 29-én volt az osztrák választás, amelyet 37 százalékos támogatottsággal a Néppárt nyert. Ez azonban nem volt elegendő a kormányalakításhoz, így az ideiglenes kabinet azóta is hivatalban van.

A klímavédelem előtérbe kerülésével jelentősen megerősödtek a Zöldek, amelyek a választáson a negyedik helyen végeztek. A megmérettetésen 14 százalékot értek el, de így is csak november elején kezdődtek meg a puhatolózó egyeztetések Sebastian Kurz pártjával.

Ausztriában még soha nem voltak kormányon a Zöldek.

Az előző kormány a Szabadságpárt korábbi elnöke, Hans-Christian Strache korrupciós botránya miatt bukott meg tavasszal.

A két párt programja egyébként nagyon sok mindenben eltér egymástól. Erről korábban Kurz mellett Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense is beszélt.

"Nagyon sok tartalmi kérdésben ellentétesek az álláspontok,

például az illegális migráció kérdésében, ahol a konzervatív párt szigorúbb határvédelmet és a munkaerőpiaci integrációba való nagyobb ösztönzést szorgalmaz, míg a Zöldek a határok kérdését vagy a szociális rendszer szigorítását embertelennek tartják" - fejtette ki az InfoRádiónak nyilatkozva.

Ezeket az ellentéteket mégis sikerült feloldani, így közvetlenül karacsony után múlt szombaton megszületett a két párt közötti megállapodás.

Sebastian Kurz a Salzburger Nachrichten napilapnak vasárnap azt nyilatkozta:

„a célvonalon még nem haladtunk át, de a koalíció útjában álló nagy akadályokat mindkét fél elhárította.”

A megállapodást aztán szerda este hivatalosan is megerősítette Kurz.

"Sikerült eredményt elérnünk a koalíciós tárgyalásokon; sikerült áttörést elérnünk és megegyeznünk a tartalmi kérdésekben" - mondta az ÖVP listavezetője, aki szerint nem volt egyszerű dolguk, mert a két párt programja tartalmilag nagyon eltérő.

Osztrák sajtóértesülések szerint a két párt között a bevándorlás és a költségvetés helyzete jelentette a vita fő tárgyát. A Politico azt írja, a miniszterelnök-jelölt folytatni szeretné a bevándorlással összefüggő keményebb politikát, míg a jövendőbeli koalíciós partnerei egy környezetvédelmi intézkedésekre irányuló beruházási csomagot szeretnének elfogadtatni.

Mint Kurz kifejtette, "kitűnő eredményt" értek el, sikerült mindkét párt programjából a legjobb elemeket átemelni a kormányprogramba, és ezzel mindkét párt tartja választási ígéreteit is. Példaként említette, hogy míg a Zöldek számára központi kérdés a klímaváltozás elleni küzdelem és az átláthatóság, a Néppárt adócsökkentést ígért, valamint következetes intézkedéseket az illegális migráció és a politikai iszlám elleni fellépésben. Ezek egyaránt benne lesznek a kormányprogramban - húzta alá Kurz.

"Sikerült áthidalni az ellentéteket, sikerült hidakat építeni" - mondta Werner Kogler, a Zöldek listavezetője. A politikus hangsúlyozta: Ausztriának egész Európában és nemzetközi viszonylatban is éllovasnak kell lennie a klímavédelemben, de hangsúlyos egyebek mellett az adórendszer átalakítása, a társadalmi egyenlőség és összetartás erősítése is. "Ausztria jövőjéről és az osztrák nép iránti felelősségről van szó" - fogalmazott.

A megállapodást szombaton még a zöldek mintegy 300 küldöttből álló kongresszusának is jóvá kell hagynia. Ha létrejön a "fekete-zöld" kormánykoalíció, akkor Ausztria történetében első alkalommal alakítanak szövetségi kormányt a konzervatívok a zöldekkel.

A kormányprogramból eddig annyi derült ki, hogy létrejön egy integrációs minisztérium, amelyet Sebastian Kurz egyik bizalmasa, Susanne Raab vezet majd. Ő eddig a külügyi tárca integrációs részlegének élén volt. A zöldek vezetése alá kerül viszont egy "szuperminisztérium", amely a környezetvédelem, a közlekedés, az energia, az infrastruktúra, a technológia és az innováció területéért felel majd a kormányban. Ezt a Global 2000 környezetvédő szervezet egykori vezetője, a 43 éves Leonore Gewessler irányítja majd várhatóan.

Első alkalommal kerülhet nő a konzervatív Klaudia Tanner személyében a katonailag semleges ország védelmi minisztériumának élére. A belügyi tárcát a szintén konzervatív Karl Nehammer vezetheti. A külügyminisztérium élén pedig várhatóan a helyén marad a külügyeket az ideiglenes kormányban irányító Alexander Schallenberg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×