eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy berlini sajtótájékoztatón 2018. november 15-én, három nappal az után, hogy bejelentette távozását a CSU elnöki tisztségéből. Seehofer november 16-án közleményben tudatta, hogy január 19-ig marad a CSU vezetője.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Kritikus helyzetet lát a német belügyminiszter

Kritikus a migrációs helyzet a Nyugat-Balkánon, és a tél beálltával egyre inkább romlik - mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild című német lapnak.

A Bild hírportálján közölt összeállítás szerint a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kiemelte, hogy Németország nem hagyja magára a migráció gondjával az Európai Unió külső határán fekvő országokat.

A szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat (Technisches Hilfswerk - THW) "helyben nyújt sürgős segítséget" - mondta Horst Seehofer.

A minisztert azzal összefüggésben kérdezték, hogy eljutott a laphoz a tárca egy belső használatra készült jelentése, amely szerint az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon egyre több olyan ember tartózkodik, akik azzal a szándékkal érkeztek a térségbe, hogy eljussanak az Európai Unió nyugati részébe és menedékjogot szerezzenek.

Görögországban az ilyen személyek részéről az idén december közepéig 69 500 illegális határátlépést regisztráltak, ami meghaladja a tavaly egész évben regisztrált 48 500-at.

Azonban az érkezők számának emelkedése nem jár együtt a menedékjogi kérelmek számának emelkedésével, ami azt jelenti, hogy

ezek az emberek tovább akarnak menni a balkáni migrációs útvonalon.

A térség országaiban 2017-hez és 2018-hoz képest is emelkedett az illegális határátlépések száma - áll a bizalmas jelentésben, amely szerint nagyjából 13 ezer fő igyekszik az EU belseje felé a balkáni migrációs útvonalon.

A német belügyminisztérium szervezésében a THW egy 18 szakértőből álló egységet küldött december elején Bosznia-Hercegovinába. A főváros, Szarajevó környékén fekvő Blazujnál építenek egy tábort, a többi között a víz-, és az energiaellátás kiépítésével foglalkoznak. A német kormány 663 ezer euróval (220 millió forint) támogatja a január végéig tartó küldetést - írta a Bild.

Ugyancsak december elején a német belügyi tárca szervezésében 55 kamion érkezett Athénba, a többi között 750 meleg takaróval, csaknem 10 ezer matraccal, párnával és paplannal, ötezer tábori ággyal és 30 ezernél is több garnitúra ágyneművel megrakodva. A szállítmány értéke 1,56 millió euró, és a görög szigetekről a szárazföldre átszállított menedékkérők ellátását szolgálja.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×