eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó

Üzentek az SPD-nek a kereszténydemokraták

A koalíciós szerződés melletti kiállásra és a közös kormányzás folytatására ösztökélik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD), amely új vezetőséget választott vasárnap véget ért kongresszusán.

Egy kicsit kormányozni éppen úgy nem lehet, mint "egy kicsit terhesnek lenni" - fogalmazott Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke egy vasárnapi lapinterjúban, kiemelve, hogy pártja kitart a 2018 februárjában megkötött koalíciós szerződés mellett, és ezt elvárja a szociáldemokratáktól is.

A CDU, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD koalíciója Németország szolgálatára hivatott, és nem "traumatizált kormánypártok terápiájára". Az egész országnak rossz, ha a kormány minden egyes döntése attól függ, "hogyan érzi magát az SPD" az adott pillanatban - mondta a kereszténydemokrata vezető a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban.

Aláhúzta, hogy

az Angela Merkel kancellár vezette kormány megalakulása óta a CDU és a CSU is elnököt váltott, mégsem követelték a koalíciós szerződés újratárgyalását.

A szociáldemokraták berlini kongresszusán hozott határozat szerint nem kell az egész koalíciós szerződést újratárgyalni, de megbeszéléseket kell kezdeni három témakörben, a kormány szeptemberben elfogadott klímavédelmi csomagja, az állami beruházások élénkítése és a minimálbér emelése ügyében.

Annegret Kramp-Karrenbauer jelezte, hogy nem utasítja el a megbeszéléseket, de nem hajlandó bármit feladni a koalíció megőrzéséért. Kiemelte: nem lehet azon az alapon tárgyalni, hogy a szociáldemokraták azt mondják, "ha ezt vagy azt nem csináljuk meg, akkor mi megyünk".

Arra a felvetésre, hogy a CDU egyik tekintélyes tagja, Friedrich Merz - aki Annegret Kramp-Karrenbauer ellenfele volt a 2018 decemberi elnökválasztáson - megfontolásra érdemesnek tartja a kisebbségi kormányzás lehetőségét, azt mondta, hogy nem "spekulációkkal", hanem a kormányzással foglalkozik.

A koalíciós szerződés melletti kiállást sürgette a szociáldemokratáktól a CDU és a CSU közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, Ralph Brinkhaus és a CDU egyik alelnöke, Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök is.

Ugyanakkor vasárnapi nyilatkozataikban egyaránt jelezték, hogy a klímavédelmi csomag ügyében van mozgástér. Armin Laschet hangoztatta, hogy a csomagot a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájában, a Bundesratban is el kell fogadtatni, ahol a kormánypártok nincsenek többségben, ezért meg kell szerezni a Zöldek támogatását, vagyis az egyszer már lezárt csomag eleve "nyitott", a Bundestag és a Bundesrat közötti egyeztető bizottság előtt van. Erre hívta fel a figyelmet Annegret Kramp-Karrenbauer is, aki azonban kiemelte, hogy "nem lehet megint mindent a nulláról kezdeni".

Az állami beruházások élénkítésével kapcsolatban azt mondta, hogy nem a pénzzel van gond, hanem a források felhasználásával. Ezért nem lenne értelme feladni az államháztartási egyensúlyt és milliárd eurós nagyságrendű hiteleket felvenni, ha a jogosultak a most rendelkezésre álló támogatásokat sem tudják mind lehívni - fejtette ki a CDU elnöke.

A minimálbér emelése ügyében nem tapasztalható nyitottság a CDU/CSU részéről. A CSU ebben a kérdésben egyenesen hajthatatlannak tűnik, ezt jelzi a bajor tartományi párt főtitkára, Markus Blume állásfoglalása, amely szerint "az SPD baloldali fordulata nem vezet baloldali fordulathoz a kormányban".

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×