eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Turisták gyalogolnak a tengervízzel elöntött Velencében 2019. november 13-án, miután előző este a heves esőzések nyomán 187 centiméteres, rekord magasságú tengervíz öntötte el a várost. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka folyamán meghaladta az egyméteres magasságot. Az óvodák, iskolák továbbra is zárva tartanak.  A nagy mennyiségű csapadék és a viharok miatt a város polgármestere a legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Szükségállapotot hirdettek Velencében

Ezáltal gyors segítséget nyújthat a kormány a helyreállításhoz az 50 éve óta legsúlyosabb áradást elszenvedő városnak.

Csütörtöki ülésén a kabinet külön rendeletet fogadott el, amely magában foglalja a város talpraállásának elősegítéséhez szükséges első intézkedéseket.

A kormány jóváhagyta a velencei szükségállapotot, és 20 millió eurót bocsátanak rendelkezésre a legsürgősebb teendőkre - írta Twitter-oldalán az olasz kormányfő.

Guiseppe Conte szerda éjjel érkezett Velencébe, ahol a tengerár kedden világhírű műemlékeket, házakat, üzleteket, szállodákat árasztott el. A víz magassága kedd este elérte a tengerszint feletti 1,87 métert, amely 1966. november 4. óta a városban eddig mért második legmagasabb érték.

Velence polgármestere, Luigi Brugnaro "euró százmilliókra" becsülte a károkat.

A károkat pontosan felmérik, de az új kormányrendelet értelmében addig is 5000 eurós gyorssegély fizethető ki a magánszemélyeknek és 20 millió euró a vállalatoknak.

Csütörtök reggelre a dagály 1,13 méterre esett vissza, a turisták gumicsizmában sétáltak a Szent Márk téren, és a vízben állva kávéztak a néhány nyitva tartó kávéházban vagy étteremben.

Az észak-olaszországi városba évente 36 millió turista látogat, 90 százalékuk külföldi.

A lagúnából érkező sáros, sós víz elöntötte a Szent Márk bazilikát és a Fenice operaházat is.

Az utolsó -1,45 méteres dagályt - péntekre várják a városháza meteorológiai előrejelző állomása szerint. Az egész térségben erős hullámzás és szélfúvás várható.

Sergio Costa környezetvédelmi miniszter szerint Velence sérülékenysége az általános felmelegedés okozta "trópusi hatásokkal", a heves esőzésekkel és nagy erejű széllökésekkel magyarázható.

A keddi magas tengerár elborította a cölöpökre épült város 80 százalékát, egy hetvenes éveiben járó férfi meghalt, a víz felborította a gondolákat és a vaporettókat (vízibuszokat), a tűzoltóknak 400 alkalommal kellett közbelépniük.

Luigi Brugnaro polgármester számos más vezetővel együtt a Mózes gátrendszer mielőbbi üzembehelyezését sürgette. A 2003-ban indított, de több visszaélés és korrupciós ügy miatt késleltetett munkák során 78 úszó gátat építettek, amelyek felnyílva elzárják a lagúnát az Adriai tenger vízszintjének emelkedése esetén, egészen 3 méter magas hullámokkal szemben védve a várost. A legutóbbi tesztek során vibrációkat és rozsdát észleltek, de Guiseppe Conte szerint a gát 93 százalékban kész és 2021 tavaszára befejezik.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×