eur:
393.78
usd:
363.38
bux:
71392.72
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: Pixabay

Újabb lehetőség a fiataloknak, hogy beutazhassák Európát

Megnyílt az ingyenes InterRail-bérletprogram legújabb pályázati fordulója, amelynek keretében több ezer európai, köztük több száz magyar fiatal juthat ismét ingyenes európai vonatbérlethez és utazhatja be vele az uniós tagállamokat.

A mostani pályázati fordulóban a jelentkezéseket november 28-án délig lehet beadni egy rövid kvíz kitöltése után az uniós program honlapján - közölte Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő.

A nyertesek legfeljebb egy hónapos ingyenbérletet kaphatnak, az utazásokra jövő április és október között lesz lehetőség. Ebben a fordulóban azok jelentkezhetnek, akik 2001. január 1. és 2001. december 31. között születtek, e két dátumot is beleértve - közölte.

Az elmúlt években háromszázezer fiatal jelentkezett a programra, közülük ötvenezren tudtak élni az ingyenes vonatbérlet nyújtotta utazással. A Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés.

Az ingyenes InterRail-bérletprogram alapötlete két német fiataltól származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. Az aktivisták javaslatát Ujhelyi István karolta fel. A végül DiscoverEU néven megvalósuló program nemrég európai nívódíjat nyert.

Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Mekkora gyomros a piacoknak a kormány új kiigazító csomagja?

Mekkora gyomros a piacoknak a kormány új kiigazító csomagja?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása.  A műsorban a kormány új kiigazító csomagjával foglalkoztunk. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy rendkívüli kormányinfón jelentette be, hogy a bankoknak, a multinacionális vállalatoknak és az energiacégeknek úgynevezett védelmi hozzájárulást kell fizetniük. Az idei évre 400 milliárd forintos bevételnövekedésre számítanak a költségvetésben mindezek hatására.  Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a bankadó részleges kivezetése nem minden pénzintézetnél megy majd végbe, továbbá megemelik a tranzakciós illetéket és egy teljesen új adót is kivetnek "devizaváltási illeték" néven. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökkentik. A csomag makrogazdasági és devizapiaci hatásairól Virovácz Péterrel, az ING Bank vezető közgazdászával beszélgettünk. A költségvetési következményekről pedig Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját és makroelemzőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×