eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője egy milánói szavazóhelyiségbe érkezik az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit. Olaszországban az európai parlamenti választásokkal együtt polgármester-választást is tartanak számos településen, valamint Piemontban regionális választást rendeznek.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro

Berlusconi megnevezte utódját

Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét nevezte meg az olasz jobbközép erők új irányítójaként Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke pénteken, aki huszonöt év óta először nevezett meg utódot az eddig általa vezetett koalíció élére.

Silvio Berlusconi hangsúlyozta, "a jobbközép vezetője az, aki a legtöbb szavazattal bíró pártot vezeti". Elmondta: "egyértelmű, hogy ha Salvini több mint 30 százalékon áll, akkor ő a vezető". Megjegyezte, hogy a FI azonban nem azonosul a Ligával, és önálló politikai erő marad.

A felmérések szerint a jobbközép koalícióban a Liga jelenleg 33 százalék körül szerepel, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) támogatottsága túllépte a 7 százalékot, a FI pedig 6 százalékkal a pártszövetség legkisebb tagjává vált.

Silvio Berlusconi megerősítette, hogy személyesen jelen kíván lenni a Matteo Salvini által meghirdetett kormányellenes tüntetésen, amelyet a Liga, a FdI és a FI közösen tart szombaton Rómában. "Ez a dolgozó, józan ész vezette Olaszország megmozdulása lesz a kommunistákkal szemben" - jelentette ki Berlusconi az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormányára utalva. A "lehető legrosszabbnak" nevezte a Giuseppe Conte vezette kormányt.

A most 83 éves Silvio Berlusconi háromszor is volt Olaszország miniszterelnöke; 1994-től 95-ig, 2001-től 2006-ig, végül pedig 2008 és 2011 között, és az elmúlt 25 évben ő volt az olasz jobbközép politikai erők megkérdőjelezhetetlen vezetője.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×