eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Újabb merényletekre szólított fel az al-Kaida

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője újabb merényletekre szólította fel az iszlamistákat amerikai, európai, izraeli és orosz célpontok ellen az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadások 18. évfordulóján - közölte a terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group).

"Mudzsahed testvéreim Palesztinában és a muszlim világ más részeiben! Izrael és amerikai, brit, francia, orosz, illetve más európai szövetségeseinek befolyása világszerte megnőtt" - hangoztatta Ajman az-Zavahri a felvételen, amelyet az al-Kaida szócsövének számító as-Sahab "hírügynökség" tett közzé. Mint mondta, a Izrael és szövetségesei elfojtják a dzsihádot Palesztinában.

"Megtorlásul támadjátok őket Palesztinában elkövetett bűneikért és Izrael támogatásáért"

- mondta.

Zavahri videójában a dzsihádnak "hátat fordító" szélsőségeseket is bírálta. A terrorista vezér olyan egykori szélsőségesekre utalt kijelentésével, akik börtönbe kerülve változtattak nézeteiken és a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadásokat utólag már elfogadhatatlannak mondták a civil áldozatok miatt.

"Meg szeretném kérdezni tőlük, hogy valóban azt hiszik, ártatlanokat gyilkoltunk a Világkereskedelmi Központban - ami már eleve téves felvetés - , akkor a Pentagonban megöltek is azok voltak?" - vetette fel Zavahri az angol felirattal ellátott 30 perces felvételen.

2001. szeptember 11-én reggel két, az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által eltérített utasszállító repült a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, majd nem sokkal később egy harmadik a Washington melletti Arlingtonban lévő Pentagon épületébe. Egy negyedik eltérített repülőgép Pennsylvaniában zuhant le, miután a gép utasai és személyzete megpróbált szembeszállni a terroristákkal.

A támadásoknak - amelyek az Egyesült Államok ellen a történetében elkövetett legnagyobb terrortámadás volt - csaknem háromezer halálos, és több mint hatezer sebesült áldozata volt.

Az egyiptomi születésű Zavahri Oszama bin Laden egykori al-Kaida vezér megölését követően lépett elő a szervezet fejévé. Bin Ladennel az amerikai haditengerészet SEAL Team 6 elnevezésű különleges egysége végzett 2011-ben a pakisztáni Abbottabádban. Úgy tudni, Zavahri is a térségben bujkál.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×