eur:
393.59
usd:
364.5
bux:
71847.27
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Erdőtűz oltásához készül tengervizet felvenni egy tűzoltó repülőgép Las Palmasban a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián 2019. augusztus 18-án. A rendkívül gyorsan terjedő erdőtüz a becslések szerint már 1500-1700 hektárnyi területet pusztított el a sziget középső, hegyvidéki részén Valleseco térségében. Négyezer embert kitelepítettek otthonából.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Elvira Urquijo A

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián az egy napja tomboló erdőtűz miatt - közölte Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az elnök környezetvédelmi katasztrófának nevezte a szombat délután keletkezett és rendkívül gyorsan terjedő erdőtüzet, amely a becslések szerint már 1500-1700 hektárnyi területet pusztított el a sziget középső, hegyvidéki részén Valleseco térségében.

Mint mondta, a mostani tűzeset "sokkal súlyosabb" mint, amellyel a múlt hétvégén kellett szembenézniük, ezért segítséget kért a spanyol központi kormánytól az oltási munkálatokhoz. A délután folyamán két további tűzoltó repülőgép érkezik Sevillából - tette hozzá.

A spanyol közszolgálati televízió helyszíni beszámolója szerint mintegy 250-en, köztük a katonaság speciális tűzoltó egységének tagjai igyekeznek megfékezni a lángokat a földön, a levegőből pedig összesen 11 helikopterrel és repülőgéppel oltanak.

A munkát nehezítik a terepviszonyok, a 32 Celsius-fokos hőmérséklet, a 24 fokos páratartalom, valamint az óránként 45 kilométeres sebességű szél.

A lángok a sziget egyik természeti ékességének számító Tamadaba fenyőerdőt is veszélyeztetik.

A tűz miatt hat autóutat kellett lezárni.

Gran Canarián 2007-ben jegyezték fel a sziget történetének legsúlyosabb erdőtüzét, akkor több mint 3500 hektárnyi zöldterület pusztult el.

A spanyol agrártárca adatai szerint a dél-európai oroszágban idén augusztus 4-ig összesen több mint 56 ezer hektárnyi terület égett ki összesen mintegy nyolcezer különböző tűzesetben, ami négyszer nagyobb területet jelent mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szakemberek szerint ennek magyarázata, hogy az idei esztendő jóval szárazabb a tavalyinál.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 11:18
×
×
×
×