eur:
392.41
usd:
362.4
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök, a jobboldali Új Demokrácia (ND) párt vezetője ismerteti a kormánya programját az új összetételű athéni parlamentben 2019. július 20-án, a törvényhozók eskütétele után három nappal.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Pantelisz Szaitasz

A minisztériumokat sem hagyja ki az átalakításból az új görög kormány

A görög parlament megszavazta kedd este Kiriákosz Micotákisz konzervatív miniszterelnök törvénytervezetét, amely szerint bizottságot hoznak létre a minisztériumok felügyeletére.

A kormány reformok gyors keresztülvitelébe vágott bele rögtön azután, hogy a július eleji választások eredményeképpen megalakult. Micotákisz Új Demokrácia pártjának biztos többsége van a törvényhozásban, és a kormányzás első négy hetében már sok törvényt jóvá tudott hagyatni.

Az új bizottság feladata az lesz, hogy ellenőrizze: a minisztériumok késlekedés nélkül elvégzik-e feladataikat. A bizottság felállítása látszólag ellentétben áll a kormány céljával, hogy csökkenti a bürokráciát, noha a minisztériumok elszámoltathatóságán valóban javíthat.

Az ellenzék bírálja az új intézmény felállítását, szerintük fölösleges, csak arra jó, hogy a kormányfő bebetonozza a hatalmát, és korlátozza a minisztériumok autonómiáját.

Micotákisz éppen azzal érvel, hogy a törvényhozási folyamat túl nehézkes és bürokratikus volt eddig.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×