eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Munkások a tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház javítási munkálatai közben 2019. július 24-én. A 850 éves gótikus épületben április 15-én kitört tűzvészben leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. A tetőszerkezetben és a torony borításában levő ólom a tűzvészben megolvadt, a levegőben szálló ólompor miatt a székesegyház előtti tér lezárva marad. A francia parlament július 16-án elfogadta a megrongálódott épület felújításáról szóló törvényt, amely öt évre tervezi a munkálatok időtartamát.
Nyitókép: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh

Leállították a Notre-Dame felújítási munkálatait

A munkások egészségére veszélyt jelentő, nem megfelelően kezelt ólomszennyezettség miatt felfüggesztették az április közepén leégett párizsi székesegyház helyreállítási munkáit.

A több száz éves katedrális tetőszerkezete és tornya sok ólmot tartalmazott, ami megolvadt az április 15-én kiütött tűzben. A munkavédelmi felügyelet keddi jelentésében rámutatott, hogy a helyreállításon dolgozó munkások egészségre káros mértékű ólomszennyezettségnek lehetnek kitéve, és az ezzel kapcsolatos munkavédelmi szabályokat nem tartották be.

Michel Cadot prefektus arra kérte a regionális kulturális ügyek igazgatóságát, hogy a helyszínen állítsa le a munkát, amíg nem biztosítják a dolgozók védelme érdekében az ólomszennyezettség mérését és fel nem készítik őket megfelelően a munkavédelmi szabályok betartására.

A Mediapart francia oknyomozó portál július elején arról számolt be, hogy

a tűzvészt követően az ólomszint egészségügyi határértékének 400-700-szorosát mérték a katedrális környékén a talajban.

A portál azzal vádolta a francia hatóságokat, hogy leplezni akarják a problémát, de az egészségügyi illetékesek ezt cáfolták. Azzal érveltek, hogy a tájékoztatás átlátható.

Emmanuel Macron francia elnök a katasztrófát követően bejelentette, hogy öt év alatt újjá akarják építeni a 12. századi székesegyházat. Azzal az elképzeléssel ugyanakkor vitát váltott ki, hogy a katedrális 19. századi tornyát modern építészeti megoldással helyettesítsék. Közben tovább vizsgálják a tűz keletkezésének okait. A lángok a tetőtérben csaptak fel, ahol a tetőn dolgozó munkások tartózkodtak. A nyomozás kizárta a szándékos gyújtogatást.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×