eur:
392.58
usd:
362.59
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Robert Mueller volt különleges ügyész, a Donald Trump amerikai elnök választási kampánycsapatának munkatársai és orosz tisztségviselők közötti esetleges összejátszást vizsgáló egykori bizottság vezetője az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának meghallgatásán a törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. július 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Mueller: Donald Trump nem kapott teljes felmentést

Meghallgatta az igazságügyi bizottság a volt különleges ügyészt, aki most először válaszolt törvényhozók kérdéseire.

Robert Mueller volt különleges ügyész, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történő orosz beavatkozást vizsgáló bizottság vezetője szerint nem helytálló Donald Trump amerikai elnöknek az a nézete, hogy a jelentés "teljes felmentést" adott volna neki.

Mueller szerdán a képviselőház igazságügyi bizottságában válaszolt a törvényhozók kérdésére az általa vezetett vizsgálóbizottság áprilisban nyilvánosságra hozott jelentésével kapcsolatban. Kiemelte: a vizsgálat során nem mentették fel Trumpot az igazságszolgáltatás akadályoztatásának vádja alól.

A jelentés egyértelműen leszögezte, hogy sem Donald Trump, sem kampánycsapatának munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a választási győzelem érdekében. Azzal kapcsolatban pedig, hogy vajon az elnök akadályozta-e az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat, illetve az igazságszolgáltatást, a jelentésben úgy fogalmaztak: erre nem találtak elégséges bizonyítékot.

Arra a kérdésre, hogy a vizsgálat alapján az orosz kormány valamelyik elnökjelölt győzelmét előnyösebbnek tartotta volna-e a saját szempontjából, Mueller igennel válaszolt, és elmondta, ez a jelölt Donald Trump volt.

Mueller a meghallgatáson elmondta: megállapították, hogy az orosz kormány erőteljes és szisztematikus módon beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba. A vizsgálat során arra összpontosítottak, hogy a rendelkezésre álló bizonyíték elegendő-e ahhoz, hogy vádat tudjanak emelni a kampánystáb bármelyik tagja ellen összeesküvésben való részvétel címén. A nyomozók arra jutottak, hogy a bizonyíték ehhez nem volt elegendő.

Mueller nyilvános meghallgatását a képviselőházban demokrata párti képviselők szorgalmazták. A szerdai volt az első alkalom, hogy a volt különleges ügyész törvényhozók kérdéseire válaszolt. Az igazságügyi bizottság után a hírszerzési bizottságban is meghallgatják majd.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×