eur:
395.94
usd:
369.3
bux:
71895.77
2024. július 2. kedd Ottó

Turistákat ért baleset a világörökségi helyszínen

A hajdani selyemút mentén fekvő azerbajdzsáni Seki városában turistákra zuhant egy csaknem 500 éves platánfa félméteres vastagságú ága.

Az azerbajdzsáni egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a balesetben 19 személy sérült meg, többségüket a helyszínen látták el, négy embert azonban súlyos állapotban szállítottak kórházba. A sérültek között hét külföldi - öt szíriai és két orosz - állampolgár van.

A szokatlan baleset vasárnap déltájban történt a Kán palotájának udvarán, ahol egy 1530-ban ültetett keleti platán ága szakadt le a szombat éjszakai vihar nyomán.

A Kaukázus lábánál fekvő történelmi város, Seki központját, benne a Kán palotájával épp egy héttel korábban, az UNESCO világörökségi bizottságának bakui ülésén vették fel a kulturális világörökség listájára. Az óvárost a 18. században építették újjá egy természeti katasztrófa után.

Az óváros északkeleti részén áll a Kán palotája, valamint számos egykori kereskedőház. Seki 18-19. századi virágzását a selyemkészítésnek és -kereskedelemnek köszönhette.

Címlapról ajánljuk
Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Az európai támaszpontokon tíz év után rendeltek el Charlie fenyegetettségi szintet, és azt sem lehet kizárni, hogy támadás készül valamelyik létesítmény ellen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a környező helyzet általános romlása miatt, elővigyázatosságból kellett ilyen biztonsági intézkedést hozni.

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×