eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Kremlin.ru

Tűz ütött ki egy orosz tengeralattjárón, sok a halott

Kigyulladt egy orosz tengeralattjáró, és legalább 14 tengerész az életét vesztette - értesült az orosz média.

Az orosz haditengerészet legalább 14 tagja meghalt a hétfői balesetben - adta híról a Russia Today. A kutatófeladatokat ellátó tengeralattjárón tűz ütött ki, az áldozatok a BBC szerint füstmérgezésben haltak meg. A katasztrófa hírét megerősítette az orosz védelmi minisztérium is, bár nem ismertették a balesetet szenvedett jármű típusát, sem meghajtásának módját, sem a legénység létszámát. Annyit írtak, hogy "július 1-jén

tűz ütött ki biometrikus kísérletek elvégzése közben az orosz területi vizekben egy tudományos-kutatási mélytengeri merülőjárművön, amelynek rendeltetése a tenger, illetve az óceánfenék kutatása Oroszország haditengerészeti flottája számára.

Tizennégy orosz tengerész vesztette életét az égéstermékek okozta mérgezésben".

Az Interfax arról tudósít, hogy az incidens hétfőn történt, a tüzet sikerült eloltani. A jármű most az orosz északi flotta szeveromorszki bázisán van a Barents-tengeren. Katonai kutatást végzett orosz vizeken, amikor a baleset megtörtént. Az okok kiderítésére vizsgálatot indított az orosz haditengerészet.

A tűz az AS-12 típusú, Losarik nevű, lapértesülés szerint nukleáris meghajtású tengeralattjárón ütött ki. A speciális merülőegységet 2003-ban állították hadrendbe, és kutatási és mentési feladatokra használják.

A Moscow Times emlékeztet, 2000 augusztusában az atommeghajtású Kurszk szenvedett balesetet a Barents-tengeren, miután robbanás történt a fedélzetén. A balesetben odaveszett a legénység mind a 118 tagja. Legutóbb 2008-ban volt hasonlóan súlyos baleset, akkor a Nerpa nevű atom-tengeralattjárón freongáz-szivárgás miatt húszan haltak meg.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×