eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Donald Trump amerikai elnök (b) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben húzódó demarkációs vonal déli oldalán 2019. június 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Trump: újrakezdik az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat

Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat - jelentette be Donald Trump amerikai elnök vasárnap nem sokkal az után, hogy a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Trump a Kim Dzsong Unnal zárt ajtók mögött folytatott csaknem egy órás találkozója után újságíróknak hozzátette, reméli, hogy a felek átfogó megoldásra jutnak a kérdésben.

"Nem az számít, mennyi idő alatt csináljuk, csak az, hogy jól csináljuk"

- szögezte le az amerikai elnök, hozzátéve, hogy néhány héten belül a felek felállítják a tárgyalásokat vezető küldöttségeiket. Bejelentette azt is, hogy a washingtoni delegáció élén Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Stephen Biegun, az amerikai kormányzat észak-koreai különmegbízottja áll majd.

Noha Trump nagyon pozitívan nyilatkozott a találkozójáról Kim Dzsong Unnal, kiemelve, hogy új fejezetet nyitnak Washington és Phenjan kapcsolatában, a sajtótájékoztatón azt is leszögezte, az Észak-Koreai szankciók egyelőre érvényben maradnak. Arra a kérdésre, miszerint lehetséges-e az enyhítésük, Trump annyit válaszolt: "Bármi megtörténhet a tárgyalások során".

A héten Robert Ashley altábornagy, az Egyesült Államok katonai hírszerzésének vezetője a Fox televíziónak adott interjújában azt mondta, véleménye szerint Kim Dzsong Un nem áll készen országa atomfegyver-mentesítésére.

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről.

Februárban a Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×