eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Ott sem volt, mégis öt évet kapott az évszázad gyémántrablásáért egy férfi

   A tárgyaláson egyedül azt ismerte el, hogy a zsákmány egy részét ő rejtette el.

Ötéves börtönbüntetésre ítélték a hat évvel ezelőtti, több tízmillió eurós brüsszeli gyémántrablás egyik vádlottját csütörtökön Belgiumban,

Az ügyben eljáró bíróság szervezett bűnözési vádakban bűnösnek találta, és szabadságvesztéssel sújtotta, illetve 6000 euró pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a 48 éves francia Marc Bertoldit különböző vagyontárgyai elkobzása mellett. A férfi a tárgyaláson egyedül azt ismerte el, hogy a zsákmány egy részét ő rejtette el. Az ügyészség nyolc év börtön kiszabását kérte.

Az ítéletet felolvasó bíró szerint Bertoldi volt a belga sajtóban az "évszázad rablásának" minősített bűncselekmény egyik szervezője, mindazonáltal az igaz, hogy ő személyesen nem vett részt a végrehajtás egészében. "Világos, hogy nem ő volt a rablás szellemi atyja" - mondta a férfi ügyvédje.

Helyszíni beszámolók szerint a farmernadrágot és sötét inget viselő, 2013-ban letartóztatott vádlott a verdikt kihirdetését szenvtelen arccal fogadta.

"Köszönöm, viszlát"

- mondta mosolyogva a bírónak, miután az közölte vele, hogy egy hónapja van a fellebbezésre.

A tizennyolc másik vádlottat korábban bizonyíték hiányában felmentették első fokon, év végén azonban új tárgyalás kiírása várható. A tettesek 2013 februárjában két autóval átszakították a brüsszeli nemzetközi repülőtér biztonsági kerítését, majd megtámadták azt a járművet, amelyből éppen pakolták át a drágakövet a Swiss svájci légitársaság Zürichbe tartó gépébe.

A rablók nem használták fegyvereiket, és a mindössze öt percig tartó támadást követően azonnal elhagyták a helyszínt. A zsákmány értéke szakértők szerint meghaladja a 37 millió eurót (mintegy 12 milliárd forintot).

A nyers és csiszolt gyémánt Antwerpenből származott, és Zürichbe szállították volna. A belga város a világ nyersgyémánt-kereskedelmének első számú központja.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×