eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Katonák a kordonnal lezárt Szent Antal tempomnál Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 50 ember meghalt, és 300-an megsebesültek.
Nyitókép: MTI/AP/Eranga Jayawardena

Rendőrkézen a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i merényletek egyik gyanúsítottja

A 29 éves Srí Lanka-i férfit négy másik gyanúsítottal együtt egy meg nem nevezett közép-keleti országban fogta el az Interpol.

A féfit az Interpol feltette a legmagasabb szintű nemzetközi riasztást jelentő, úgynevezett vörös körözési listára. Colombói rendőrségi források szerint az öt férfit a szaúd-arábiai Dzsiddában vették őrizetbe.

Az április 21-én több Srí Lanka-i templom és szálloda ellen elkövetett pokolgépes támadokban 258 ember halt meg és közel 500-an sebesültek meg Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban. A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i hatóságok két helyi iszlamista csoportot, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaátot és a Dzsamatei Millatu Ibrahimot gyanúsítják a támadások végrehajtásával.

Az egyik fő gyanúsított elfogása és kiadatása a nyomozás fontos szakaszát jelenti - közölte Jürgen Stock, az Interpol főtitkára. Közvetlenül a merényletek után a lyoni székhelyű rendőri szervezet szakértőket küldött a helyi hatóságok segítésére, akik május 22-ig tartózkodtak a helyszínen.

A csapat tagjai között voltak terrorelhárítási, robbanószerek ismeretében, illetve az áldozatok azonosításában jártas szakértők is. Közreműködésükkel össze tudták vetni a helyszínen gyűjtött és az Interpol adatbázisában tárolt információkat.

A Srí Lanka-i hatóságok májusban jelentették be, hogy elfogtak két gyanúsítottat Katarban, illetve Szaúd-Arábiában. Összesen több mint kétezer embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban. A bíróságok óvadék ellenében sokukat elengedték, 634-en továbbra is őrizetben vannak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×