eur:
394.51
usd:
365.45
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Tovább súlyosbodott a válság Moldovában

Nagy léptékű pénzkivonás zajlik a moldovai állami vállalatok számláiról - jelentette ki csütörtökön az új moldovai kormány gazdasági minisztere, Vadim Brinzan, aki minisztertársaihoz hasonlóan nem tud bejutni hivatalába, mert az előző kormányhoz hű hatóságok ezt megakadályozzák.

Chisinaui sajtóértekezletén a miniszter azt mondta, értesüléseik szerint az utóbbi időben tömegesen utalnak át pénzeket az állami vállalatok számláiról offshore cégekhez. "Ezek a pénzmozgások nem hasonlítanak a cégek szokásos utalásaira" - mondta Brinzan, s felszólította a felügyeleti szerveket, hogy figyeljenek oda ezekre a műveletekre. Egyben biztosította a nyilvánosságot, hogy alaposan kivizsgálnak majd minden átutalást, amely a hatalomátadás időszakában történt.

Bár Moldovában múlt szombaton koalíciós kormányt alakított az Igor Dodon elnököt támogató Szocialista Párt és az Európai Unió-párti Acum (Most) pártszövetség, az előző kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha irányította Moldovai Demokrata Párt (MDP) a befolyása alatt álló alkotmánybírósághoz fordult, azt állítva, hogy a február végi választások nyomán a pártok nem tudtak az előírt 90 napos határidőn belül kormányt alakítani, ezért az államfőnek fel kellett volna oszlatnia a parlamentet.

A bírói testület az MDP-vel egyetértésben vasárnap felfüggesztette tisztségéből a szocialista államfőt, Igor Dodont. Egyben a demokrata párti Pavel Filip eddigi miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. Filip bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ára előrehozott választást írt ki.

A parlament ennek ellenére folytatta munkáját, és Dodon sem hajlandó feladni elnöki jogköreit. Plahotniuc hívei viszont a kormányhivatalok blokádjával akadályozzák az új kormány tagjait, hogy elfoglalhassák helyüket. Moldovában így patthelyzet, lényegében kettős hatalom alakult ki.

A felfüggesztett államfő, Igor Dodon csütörtökön az új kormány támogatására szólította fel a moldovai köztisztviselőket és a fegyveres erők tagjait a Facebook közzétett nyilatkozatában. Hangsúlyozta, hogy azok, akik hallgatnak a szavára, fontos lépést tehetnek a hatalom békés átadásának irányába. Előzőleg szerdán Maia Sandu, az új koalíciós kormány miniszterelnöke kilátásba helyezte, hogy bíróság elé állítják az előző vezetéshez hű, kormányának nem engedelmeskedő tisztségviselőket.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Az utóbbi évek nagy sikereinek hatására megnőttek a szurkolói elvárások a magyar labdarúgó-válogatottal szemben, Svájc ellen azonban szembejött a fájdalmas valóság – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a helyén kell kezelni a magyar csapat Eb-szereplését, Marco Rossit pedig képesnek tartja arra, hogy újra nagy eredményeket érjen el.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan a tűzszüneti felvetésnek

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×