eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Netanjahu menesztette az oktatási és az igazságügyi minisztert

A miniszterelnöki hivatal nem adott hivatalos magyarázatot Bennet és Saked felmentésére. Benjamin Netanjahu nem tudott a héten kormányt alakítani, ezért szeptemberben előrehozott választás lesz.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök menesztette Naftali Bennet oktatási és Ajelet Saked igazságügyi minisztert - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választást, miután az áprilisi választások után Netanjahu nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig, szerda éjfélig. Az új, ősszel esedékes választásig hivatalban marad az a kormány, amely tavaly november, az előző kneszet feloszlatása óta irányítja az országot Benjámin Netenjahu vezetésével.

Ebben a kormányban volt miniszter a Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi) nevű jobboldali párt színeiben Saked és Bennet, akik tavaly év végén kiléptek pártjukból és Új Jobboldal néven új, keményvonalas, a kormányzó jobboldali Likudtól jobbra álló pártot alakítottak.

Az új párt áprilisban nem lépte át a választási küszöböt, így kimaradt a szerdán feloszlatott parlamentből.

Saked és Bennet egyelőre nem jelentette be, hogy indulnak-e a szeptemberi előrehozott választáson új pártjukkal, vagy esetleg csatlakoznak-e más párthoz egyénileg, vagy közösen.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×