eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Gőzoszlop csap fel a Niederaussem (b) és a Neurath széntüzelésű hőerőművek hűtőtornyaiból egy legelő birkanyáj hátterében az észak-rajna-vesztfáliai Bergheimnél 2018. december 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetését vizsgálják Németországban

A német kormány a koalíció vezető politikusai között létrejött megállapodás alapján vizsgálja az új adó kivetésének lehetőségét a gazdaság széles területein.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung ír arról, hogy a Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter által előterjesztett javaslattal már az elképzelést eredetileg ellenző Peter Altmaier gazdasági miniszter is megbarátkozott.

"Úgy tűnik valamilyen formában sor fog kerülni a szén-dioxid-kibocsátás beárazására"

- idézte a lap a gazdasági minisztérium egyik illetékesét. Angela Merkel kancellár ebben a hónapban korábban már említést tett arról, hogy a kormány fontolgatja, hogyan tegye költségesebbé a szén-dioxid-kibocsátást. Ezzel a megoldással tennék "olcsóbbá" a megújítható energiaforrásokkal termelt áramot a széntüzelésű erőművekkel termelt áramnál, és

így segítenék elő a szén kivezetését a németországi energiamixből a következő három évtizedben.

A szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetésének a gazdasági és környezetvédelmi minisztériumok által egyaránt támogatott javaslata szerint a lakossági és vállalati áramfogyasztók megnövekedett költségeit más területeken bevezetett adócsökkentéssel kompenzálnák.

A javaslat olyan gazdasági ágazatokra is kiterjesztené a szén-dioxid-kibocsátás költségeinek megemelését, amelyek jelenleg nem tartoznak az emissziós jogosítványok uniós kereskedelmi rendszerébe, mint például a közlekedés vagy az építőipar. A javaslat a lap beszámolója szerint sokkal inkább a beárazható emissziós engedélyek, mint egy formális szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetése felé hajlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×