eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák

Antiszemitának ítélt hátborzongató nagypénteki népszokást elevenítettek fel Lengyelországban

Elítélte a Zsidó Világkongresszus (JWC), hogy egy lengyel városban felelevenítettek egy ősi népszokást, amelyben régi antiszemita sztereotípiákat felvonultató bábút gyaláznak, bántalmaznak és égetnek el.

Honlapjára feltett nyilatkozatában a JWC undorát és felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a délkelet-lengyelországi Pruchnik városban több év után felújították a katolikus egyház által is tiltott Júdás-égetést, mint húsvéti rituálét.

"A zsidókat mélységesen zavarja e hátborzongató feléledése a középkori antiszemitizmusnak, amely elképzelhetetlen erőszakhoz és szenvedéshez vezetett" - olvasható Robert Singer, a JWC vezetője által jegyzett nyilatkozatban.

Az AP jelentése szerint lengyelek is viszolygásuknak adtak hangot az antiszemita rituálé újjáélesztése miatt, egyesek fotókat tettek fel az internetre a második világháború előtti hasonló szertartásokról.

A 18. századig visszavezethető hagyomány keretében Jézus elárulásáért büntetik meg tanítványát, Júdást.

A pénteki rituáléról a lengyel médiában megjelent felvételeken egy Judás 2019 és Áruló feliratot viselő, görbe orrú, ortodox zsidó frizurát és fejfedőt viselő szalmabábú látható. A bábut szidalmazások közepette először felakasztják egy lámpavasra, majd végigvonszolják utcákon, miközben felnőttek és gyerekek ütlegelik külön e célra készült hosszú botokkal, végül lefejezik, felgyújtják és égve egy patakba hajítják.

Az Ekspres Jaroslawski című regionális lap nem tudta kideríteni, ki kezdeményezte, hogy tíz év után újítsák fel a népszokást, amelyet agresszív antiszemita színezete miatt 2009-ben a katolikus egyház is betiltott.

La Rioja, 2019. április 22.
A Jézus Krisztust eláruló tanítvány, iskarióti Júdás gúnyfiguráit égetik a spanyolországi La Rioja városban 2019. április 21-én, húsvétvasárnap.
MTI/EPA-EFE/Abel Alonso
A Jézus Krisztust eláruló tanítvány, iskarióti Júdás gúnyfiguráit égetik a spanyolországi La Rioja városban 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. MTI/EPA-EFE/Abel Alonso

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×