eur:
393.02
usd:
363.38
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezete 2019. április 15-én. A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ilyen volt, amit már nem lát senki a Notre-Dame belsejében

A hétfő esti tűzben leégett a világhírű székesegyház tetőszerkezete és leomlott a kúp alakú huszártorony.

Tűz ütött ki a Notre Dame párizsi székesegyház felújítás alatt álló tetőszerkezeténél hétfő este, a lángok átterjedtek a tetőre, aminek jelentős része elégett vagy károsodott. Azt egyelőre nem tudni, mi minden veszett oda, a fontos műtárgyakat azonban kimenekítették a késő-gótikus, 850 éves katolikus templomból.

A Notre Dame-ot, a Mi Asszonyunk templomát Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén. A tetőszerkezet még a XIII. században készült tölgyfából, ez veszett most oda. Néhány korábbi felvételen látható, hogyan nézett ki belülről a különleges szerkezet.

Zoboki Gábor Ybl-díjas építész az InfoRádióban azt mondta: a tetőben finom szerkezetű támívek és boltozatok vannak, és ha ezek nem bírják és leomlanak, akkor, mint egy pulóver, felbomlik az egész épület felső boltívtartó rendszere.

A tűz eloltását követően született elsődleges vélemények szerint óriási veszteségek árán, de sikerült megmenteni a Notre Dame fő szerkezetét, a Párizson úrrá lett döbbenet keddre azonban már elszántsággal vegyül. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsiakat. A tragédia máris megható művészeti alkotásokat inspirált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×