eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Pusztított a szél Olaszországban és az adriai horvát partoknál

Olaszországban halálos áldozatai is vannak a viharnak. Tetőket bontott, falakat és fákat döntött a szél.

Legalább három ember meghalt szombaton Olaszországban a fákat kicsavaró és falakat ledöntő erős szelek pusztításában, miközben a horvátországi adriai partvidéken végigsöprő viharos erejű szelek autókat rongáltak meg, ablakokat törtek be és közlekedési fennakadásokat okoztak.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint az erős szelek ledöntöttek egy falat a közép-olaszországi Frosinone településen, aminek következtében két, hetvenes éveiben járó ember vesztette életét.

A RaiNews24 olasz közszolgálati hírcsatorna beszámolója szerint egy ember életét vesztette, miután egy fa rádőlt autójára a Róma melletti Guidoniában.

Nápoly közelében egy nő és lánya sérült meg, amikor kidőlt egy fa.

A Rómában tomboló szelek miatt elővigyázatosságból lezárták az ókori amfiteátrumon kívül a Forum Romanumot és a Palatinus-dombot magában foglaló Colosseum Régészeti Parkot - közölte a park igazgatósága Twitter-oldalán.

Az adriai kikötőváros, Bari közelében egy török teherszállító hajó zátonyra futott az erős szelek miatt, a kiszabadítására igyekvő vontatóhajó pedig a háborgó tenger miatt nem tudott segíteni.

A széllökések következtében törölték a kompjáratokat Capri, Ischia és a Lipari-szigetek irányába.

A horvát meteorológiai szolgálat szombati közlése szerint a széllökések elérték az óránként 191 kilométeres sebességet a horvátországi Split környékén.

A városban és a környező településeken néhány utcát lezártak a röpködő üvegszilánkok és csempedarabok miatt. A széllökések következtében számos kisebb tűz ütött ki a dalmát tengerparton, egy tűzoltó könnyebben megsérült a lángok oltása közben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×