eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Ferenc pápa a vízkereszt ünnepe alkalmából tartott szentmisén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2019. január 6-án. A vízkereszt a nyugati keresztény egyház számára a karácsonyi ünnepkör zárónapját jelenti, míg az ortodox keresztények vízkeresztkor ünneplik Jézus Krisztus születését.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Szexuális visszaélésekről tartanak konferenciát a Vatikánban

Megkezdődött a kiskorúak védelméről szóló tanácskozás a Vatikánban. 190 résztvevő sereglett a katolikus egyház központjába, hogy megoldást találjanak a szexuális visszaélések rendszerszintűnek tűnő, globális problémájára.

Történelmet írt Ferenc Pápa tavaly augusztusban, amikor katolikus egyházfőként először beszélt nyíltan az egyházban tapasztalt szexuális visszaélésekről. Ezzel egy olyan folyamatot indított el, amely a nemi erkölcs elleni bűncselekmények felderítését és megelőzését tűzte célul a katolikus egyház globális építményében. E törekvések kicsúcsosodásaként is értelmezhető a csúcstalálkozó, amelyre mintegy 190 résztvevőt várnak az egyház 114 püspöki konferenciájából, valamint női és férfi szerzetesrendjeiből.

Bár Ferenc pápa zéró toleranciát hirdetett a szexuális visszaélések ellen, a konferenica előtt egyetlen nappal kijelentette: a mai világban „divatossá vált az egyház rágalmakkal történő elpusztítása.”

„Nem élheted le az életed az egyházzal szembeni folyamatos vádaskodásban!

Kit is neveznek a Bibliában a Nagy Vádaskodóként? Az ördögöt! És azok, akik vádaskodással töltik életüket, azok az ördög barátai és rokonai. A hibákat jelenteni kell annak érdekében, hogy kezelni tudjuk őket” – fogalmazott Ferenc pápa.

A három és fél napos püspöki találkozó első napja a Felelősség, a második a Számvetés, a harmadik az Átláthatóság címet kapta. A nyitónap közös imával kezdődik, majd videót vetítenek a visszaélések áldozatainak tanúvallomásairól.

Szombat este a tanácskozás résztvevői bűnbánó liturgián vesznek részt,

amelyen Naame afrikai püspök mond homíliát, és egy volt áldozat is felszólal. A püspöki tanácskozás vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott misével zárul, amelyet az ausztráliai püspöki konferencia vezetője mutat be, és amelyen Ferenc pápa is beszédet mond.

A történelmi jelentőségű találkozót mindazonáltal világszerte számos kritika érte: civil szervezetek szerint ugyanis a konferencia elkésett, és képtelen kielégítő választ nyújtani a szexuális visszaélések globális problémájára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×