eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Megtalálhatták az ellopott koronaékszerek egy részét

Váratlan fordulatot vett a 400 éves svéd koronaékszereket ellopó férfi stockholmi tárgyalása, a rendőrség bejelentette, hogy megtalálhatták a felbecsülhetetlen értékek egy részét.

A rendőrségi közlemény szerint "úgy tűnik, hogy IX. Károly király ellopott temetési jelvényeit megtalálták Stockholm térségében". Részleteket csak akkor ismertetnek, ha megbizonyosodtak arról, hogy valóban az ellopott koronaékszerekről van szó.

A stockholmi bíróságon egy hete kezdődött meg annak a svéd férfinak a pere, aki július 31-én fényes nappal, feltételezett bűntársával együtt ellopta a koronaékszereket egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből a svédországi Strängnäs katedrálisából, majd motorcsónakkal elmenekült a helyszínről.

Reena Devgun ügyész közölte a bírósággal,

a pert elnapolják, hogy lehetővé tegyék a megtalált tárgyak vizsgálatát.

A 22 éves vádlottat szeptember 12-én tartóztatták le. Nicklas Backstrom tagadja bűnösségét, de a nyomozók megtalálták a DNS-ét a bűncselekmény helyszínén és egy biciklin, amellyel elmenekült onnan. Feltételezett bűntársa is őrizetben van, ellene még nem emeltek vádat.

A koronaékszereket - a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát -

a tolvajok délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el.

A koronaékszerek értékét a hatóságok 65 millió koronára (kétmilliárd forint) becsülik.

  • A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik.
  • A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.
  • A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.

A kincsek eltűnésének idején szemtanúk két férfit láttak elmenekülni a helyszínről előbb kerékpáron, majd motorcsónakkal a templom melletti hatalmas tórendszeren át. A nagyszabású hajtóvadászat ellenére akkor nem sikerült elfogni a tetteseket.

Az ügyészség szerint a történelmi ereklyék ellopását gondosan megtervezték.

Strängnäs a 13 lutheránus egyházmegye egyikének székhelye, a város fölé emelkedő székesegyház építését az 1330-as években fejezték be.

Bár a strängnäsi, az uppsalai és a västerasi katedrálisban is találhatók királyi temetkezési kellékek, a svéd koronaékszerek nagy többségét a stockholmi királyi kastély alatti páncélteremben őrzik.

2013-ban a III. János svéd király temetési szertartásán használt koronát és jogart lopták el Västerasból, ezeket később egy informátortól származó értesülés nyomán szemeteszsákokba rejtve, egy autópálya mellett találták meg a rendőrök.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 08:27
×
×
×
×