eur:
394.42
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Ilyen automatáknál lehet majd visszaadni a kávéspoharakat Bécsben (fotó: PID / Ismail Gokmen)
Nyitókép: PID / Ismail Gokmen

Nagy fába vágta a fejszéjét az osztrák főváros

Jelentős kezdeményezés indult a kávékultúrájáról is ismert városban. A sajátos kezdeményezést a bécsi városháza is támogatja. Nálunk részben a fesztiválokról lehet ismerős a rendszer.

Január közepétől eldobható helyett többször használatos pohárban adják az elvihető kávét Bécsben. Az akcióban részt vevő kávézók, pékségek eldobható helyett a Cup Solutions speciális, többször is használható poharaiba töltik ki az elvitelre kért kávékat. Ezeket aztán a vevők, miután megitták a kávéjukat,

egy közeli, az akcióban résztvevő üzletben vagy a forgalmas csomópontokon, megállókban elhelyezett myCoffeeCup-automatáknál adhatják vissza.

Minden visszaadott pohárért 1 eurós kupont kapnak, amit újabb kávéra vagy egyéb termékekre – süteményre, ásványvízre stb. – válthatnak be. A résztvevő üzleteket és az automatákat egy okostelefonos alkalmazás segítségével lehet megtalálni.

A hagyományos eldobható poharak átlagos használati ideje mindössze 15 perc - hívta fel a figyelmet Bauer Krisztina, Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóreferense. Bécsben évente körülbelül 84 millió egyszer használatos kávéspoharat használnak, ezeket szeretnék kiváltani az újfajta pohárral.

A speciális, hőálló és formatartó polipropilén poharakat a Cup Solutions tisztítja. Az egész üzem környezetbarát, ezért kitüntetést is kaptak: olyan mosogatási technológiát fejlesztettek ki, amelyhez szinte alig kell vegyszert használniuk, a telephelyükön napenergiát használnak, a hőenergiát visszacsatolják, így jóval kevésbé terhelik a környezetüket. Az elhasználódott poharakat pedig 100 százalékben újrahasznosítják: építőanyag és különböző gyerekjátékok készülnek belőlük.

A számítások szerint a többször használatos poharas megoldással

évi 1344 lucfenyőt lehet megkímélni a kivágástól és mintegy 2.500 háztartás éves energiafogyasztásának megfelelő energiát megspórolni. Ha ezt elektromos buszba táplálnák be, az 30 emberrel a fedélzetén 150-szer megkerülhetné a földet.

A kezdeményezés Bauer Krisztina szerint jól kiegészíti azt a kezdeményezést, amely a saját bögre, termosz használatára biztatja a lakosságot. Aki ugyanis ezt nem tudja megtenni, de mégis szeretne környezettudatosabban kávézni, január közepétől számos helyen választhatja a többször használatos poharakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×