eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetők uniós (j) és brit zászlóval a kezükben a parlament épülete előtt, Londonban 2018. november 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Fontos tárgyalást tartanak Londonban

Már ma kabinetülést tarthat a brit kormány, ahol azt vitatnák meg, hogy milyen következményekkel járna egy megállapodás nélküli brexit. Egyes elemzők szerint viszont egyre nő annak az esélye, hogy a brit EU-tagság mégsem szűnik meg a tervezett időpontban.

Brit sajtóértesülések szerint ma ül össze a helyi kormány, hogy a megállapodás nélküli brexitről tárgyaljanak. Az alsóházi vita egy héttel később, január 9-én folytatódik a brit uniós tagság megszűnéséről szóló megállapodásról, és várhatóan az ezt követő héten szavaznak az egyezményről.

A dokumentum elfogadásáról már decemberben dönthettek volna, de egy nappal a voksolás időpontja előtt Theresa May miniszterelnök bejelentette, hogy ez elmarad. Korábban már látszott, hogy ha megtartották volna a szavazást, a brit alsóház nem fogadta volna el az 585 oldalas kilépési megállapodást.

Theresa May újévi üzenetében is az egyezmény elfogadására szólította fel a brit parlamentet. A brit kormányfő hangsúlyozta, hogy

ha elfogadják a megállapodást, akkor új fejezet kezdődhet az Egyesült Királyság életében.

Szerinte 2019-ben a britek félretehetik nézeteltéréseiket, és együtt indulhatnak el olyan jövő felé, amelyben az Egyesült Királyság az európai szomszédokkal szoros kapcsolatban marad, valamint globális kereskedőnemzetté válik.

Előfordulhat viszont, hogy március 29-én mégsem szűnik meg a brit uniós tagság, ennek lehetőségét korábban a miniszterelnök sem zárta ki, viszont rossz alternatívaként emlegette.

A brit kormány több tagja szerint is újabb népszavazáson lehetne dönteni a kérdésről, ettől a miniszterelnök egyelőre elzárkózik. Az Eurasia Group nevű politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni kutatóműhelye szerint a referendum kiírására minden másik lehetőségnél nagyobb, 40 százalékos az esély. A Sky Data közvélemény-kutató csoport pedig azt közölte, hogy a brit választók többsége, 53 százaléka választaná a bennmaradást.

Feledy Botond külpolitikai elemző korábban arról beszélt, hogy a következő hónapokban kampánytéma is lehet a brexit újragondolása. Ez adhat bizonyos brit erőknek lehetőséget arra, hogy újragondolják, hogyan állnak a kérdéshez – vélekedett.

Az unió luxemburgi székhelyű bírósága még decemberben kimondta, hogy az Egyesült Királyság meggondolhatja magát, és még dönthet a kilépési szándék visszavonásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×