eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Deutsch Tamás: kereszténydemokrata irányba mozdul el az EPP

Az Európai Néppárt (EPP) egyértelműen és markánsan kereszténydemokrata irányba, a Fidesz-KDNP által is képviselt irányba mozdul el - mondta Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a közmédiának az EPP kongresszusa előtt, szerdán Helsinkiben.

A politikus közölte: a délután kezdődő tanácskozáson döntenek a kongresszus elé kerülő indítványokról, határozatokról, állásfoglalás-tervezetekről.

Kiemelte: a magyar sajtóban is nagy érdeklődést kiváltó, a jogállamiság kérdésével foglalkozó határozattervezet is szerepelt annak a délelőtti tanácskozásnak a napirendjén, ahol a néppárthoz tartozó pártok képviselői tekintették át a benyújtott módosító javaslatokat. Elfogadták azt a Fidesz által is képviselt módosító javaslatot, amelynek eredményeként kikerült a liberális demokrácia értékeire való hivatkozás a dokumentumból, és a kereszténydemokrácia értékei szerepel a szövegben - magyarázta.

A képviselő úgy vélte, ez jelentős elmozdulás a néppárton belül a kereszténydemokrata értékek érvényesülése tekintetében. Emellett jó eséllyel "igen nagy többséggel Manfred Weber" lesz az EPP csúcsjelöltje, vagyis a néppárt kereszténydemokrata irányzatához tartozó jelölt fogja valószínűleg a küldöttek nagy többségének támogatását megkapni Alexander Stubb-bal, az EPP "szélsőliberális irányzatát képviselő jelölttel" szemben - mondta.

Hangsúlyozta: ez a két esemény a kongresszuson azt mutatja, hogy "talán elindult az a kereszténydemokrata fordulat, kereszténydemokrata irányba történő elmozdulás, amit hosszú idő óta képvisel a Fidesz-KDNP az Európai Néppárton belül".

Deutsch Tamás szerint a kereszténydemokrata irányzat és az EPP liberális irányzatának "belső versenyében egyértelmű, hogy a Fidesz által is képviselt kereszténydemokrata értékek támogatottsága nagyobb". "Tömegével hullajtottak a Fideszért krokodilkönnyeket a magyar nyilvánosságban: milyen nehéz napok elé nézünk itt Helsinkiben a néppárti kongresszuson", de "ki-ki letörölheti ezeket a könnyeket", az EPP egyértelműen és markánsan kereszténydemokrata irányba, a Fidesz-KDNP által is képviselt irányba mozdul el - fogalmazott.

A politikus arra is kitért, hogy az EPP kongresszusán a Fidesz-KDNP pártszövetség 34 küldöttel van jelen, ami az EPP-hez tartozó pártok sorában az ötödik legnagyobb küldöttcsoport, és a kormányzati pozícióban lévő tagpártok tekintetében a német CDU-CSU mögött a második helyen áll.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×