eur:
387.58
usd:
356.81
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Közép-amerikai kivándorlók gyalogolnak a mexikói Córdobában 2018. november 5-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak a hondurasi San Pedro Sula városából.
Nyitókép: MTI/AP/Marco Ugarte

Mexikóvárosban éjszakáztak az Egyesült Államokba tartó migránskaravánok

A félidős választás lázában égő Egyesült Államok elnöke vérszomjas haramiáknak, gyilkosoknak, drogdílereknek nevezte az országa felé tartó hondurasi és guatemalai migránsok ezreit. Több csoport több irányból is halad a megerősített határ felé.

Tengerentúli idő szerint hétfő délutánra elérte Mexikóvárost a Közép-Amerika felől az Egyesült Államok déli határa felé tartó menekültkaraván több mint 2200 tagja. A főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek csak az ország déli határától több mint ezer kilométert tettek meg, érkezésükre már felkészültek a hatóságok:

a Jesús Martínez stadionban sátrakat állítottak fel, gondoskodtak egészségügyi ellátásról, tisztálkodási lehetőségről, élelmiszerről.

Arra számítanak, hogy a folyamatosan érkezők száma keddre virradóra eléri az ötezret délkelet (Puebla) felől.

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint Mexikó Chiapas államában - amely Pueblától délkeletre fekszik, két másik karaván is halad északnyugat felé. A kínai hírügynökségnek többen is azt mondták, hogy a Kaliforniával határos mexikói Tijuanát vették célba, hogy egyesült államokbeli menedékkérelmet nyújtsanak be.

Donald Trump amerikai elnök azonban többször kijelentette, hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államokba;

a déli határra ezért az elnök a 2000 nemzeti gárdista mellé további 5000 katonát kivezényeltetett.

Trump elnök korábban emlékeztetett, hogy a közép-amerikaiak menedékkérelmeinek 80 százalékát elutasítják, s ha a mostani karavánokat most beengednék, azzal továbbiak útra kelését ösztönöznék.

Az elnök a félidős választás napján szóhasználatával tovább is ment a CNN tudósításai szerint:

a migránsokat vérszomjas haramiáknak, drogdílereknek, gyilkosoknak nevezte.

Az első karaván még október 13-án indult az észak-hondurasi San Pedro Sulából, majd az erőszak és a szegénység elől menekülők engedély nélkül átlépték a guatemalai-hondurasi határt. Mintegy négyezren tartottak pihenőt hétfő este Mexikóvárosban, és két másik karaván is úton van - a CNDH civil szervezet szerint mindkettő 1500-2000 emberrel - a dél-mexikói Oaxaca és Chiapas államban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×